Spring naar de content

De bom van Arie Slob: wie zijn de slachtoffers?

Arie Slob heeft politiek Den Haag gisteravond flink opgeschikt door in het televisieprogramma Eén op één een fors dreigement te uiten aan het adres van de regering. De ChristenUnie trekt zijn steun voor de eerder gesloten akkoorden in als illegaliteit strafbaar wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

Dit mag gerust een bom onder de gedoogcoalitie heten. Sinds geruime tijd steunen D66, SGP en ChristenUnie het kabinet op essentiële beleidsterreinen om het land draaiende te houden, hierbij zijn alle genoemde partijen onmisbaar. Als de ChristenUnie besluit om zich terug te trekken uit dit verbond zal het niet alleen nalaten om aan tafel te zitten bij het sluiten van nieuwe akkoorden, maar ook verzuimen om de handtekening te zetten onder eerder afgesloten deals. Daarmee is duurzame levensvatbaarheid van Rutte II haast uitgesloten.

Rutte zal er dus alles aan willen doen om de ChristenUnie binnenboord te houden, maar het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Wie komen er in aanmerking voor een gevoelige nederlaag?

Samsom is woedend
Diederik Samsom zal deze dagen moeite hebben om zijn temperament onder controle te houden. De PvdA-voorman heeft vorig jaar zijn reputatie en krediet bij zijn eigen achterban op het spel gezet door in de partij te pleiten voor strafbaarstelling van illegaliteit. Voor Samsom en de PvdA is dit een bittere, bittere pil. De PvdA verkeert nu in de positie dat zij pleit vóór strafbaarstelling, de achterban en kiezers mordicus tegen zijn en het wetsvoorstel het alsnog niet dreigt te halen doordat een andere partij haar poot wel stijf houdt.

Teeven krijgt meer zuur
Fred Teeven is daadwerkelijk een potentieel politiek slachtoffer, hoewel hij veel vertrouwen geniet in de VVD. Na een aantal affaires (Dolmatov, Renata) zal de staatssecretaris zich niet makkelijk neerleggen bij hernieuwd gezichtsverlies. Als hardliner Teeven toch besluit om met zijn wetsvoorstel naar het parlement te gaan kan hij weliswaar rekenen op een meerderheid in beide kamers vanwege steun van de PVV, maar heeft het kabinet een groot probleem. Als Teeven onder druk van de kabinets- en partijtop in moet binden zou hij de eer wel eens aan zichzelf kunnen houden.

Lauwe soep en politiek wisselgeld
Zo beschouwd is het voor alle partijen misschien beter als de soep iets minder heet gegeten wordt dan hij is opgediend. En er is een uitweg. Voor Slob schuilt er grote waarde in het dreigement en hij is in de luxe positie dat hij voet bij stuk kan houden. Als Slob tegenstemt laat hij aan partij en achterban zien dat de CU niet kan instemmen met strafbaarstelling en dat hij bereid is het spel hoog te spelen. Als uiteindelijk het kabinet toch doorzet zal niemand Slob (lang) kwalijk nemen dat hij uiteindelijk toch weer aan tafel gaat ‘in het landsbelang’. De ChristenUnie zal voor haar dreigement beloond worden met een zak politiek wisselgeld en niemand loopt blijvende schade op. Eind goed, al goed.