Spring naar de content

Succesvolle politici hebben uithoudingsvermogen, een jonge vrouw en een bord voor hun kop

Deze week maakte John Dingell, Amerika’s langstzittende afgevaardigde, bekend dat hij na een slordige 59 jaar dienst afscheid neemt als volksvertegenwoordiger. Dingell trad aan in 1955, en verliet zijn plek nooit meer. Wat is het geheim van een succesvolle politicus?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

U bent waarschijnlijk een betrekkelijk normaal persoon. Wonend in een huis, maar u bent wel eens verhuisd. U heeft wellicht een baan, maar u bent weleens gewisseld van werk. Soms bent u in hier, soms bent u daar. Zo niet John. John bleef altijd op dezelfde plek. Plakkend aan het hoogwaardige pluche van het Capitool.

Waar was u toen de Vietnamoorlog begon én eindigde? Nog niet eens geboren? In Appelscha of op vakantie? John was al in Washington. Wetten maken.

Toen JFK werd doodgeschoten had u net de kinderen bij de oppas gebracht of was u bezig de was op te hangen. John deed dat niet, John bleef dicht bij zijn zetel. Waken.

Waar hing u uit tijdens de maanlanding of toen Nederland het EK won? Toen Bill Clinton de definitie van seks wat scherper stelde of toen Bin Laden toesloeg in New York?

John was waar hij altijd was. Onuitputtelijk hangend aan zijn mandaat. Want zo doe je dat.

Een jong ding
Maar denkt u niet dat Dingell niet van nieuwerwetsigheid houdt. Zijn vrouw, Deborah, is een keurige 30 jaar jonger. Dat houdt de geest scherp. Op tijd een vrouw selecteren die precies een jeugd jonger is heeft een bijkomend voordeel voor een eenmansmachtsmachine als Dingell. Na 33 jaar huwelijk heeft zij genoeg opgestoken om zijn taken over te nemen. Een beetje politicus streeft naar een dynastie, en John Dingell is er een van het zuiverste water.

Een flink bord
Maar niemand houdt het 59 jaar vol in de slangenkuil die de Amerikaanse politiek heet zonder de uitmuntende bescherming van een fantastisch bord voor de kop. Waarom neemt de 88-jarige opa na bijna zes decennia afscheid?

I don’t want people to say I stayed too long.”

Onderwerpen