Spring naar de content

Oekraïne: Frans Timmermans ‘blijft in gesprek’ met uitslaande brand

Vooral voor de oudere lezers kan het niet anders dan dat de gebeurtenissen in Oekraïne herinneringen oproepen aan de opstanden in Hongarije en Tsjecho-Slowakije.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Voor de jongere lezers: dat zijn de momenten waarop je te weten komt van wat voor land je deel uitmaakt en je op zoek kunt naar de ruggegraat van je gekozen leiders.

Het zal iedereen op dit moment duidelijk zijn: we gaan niks doen, we gaan er hooguit over praten. Daar zijn we hier sowieso goed in. We zijn een volk van kooplui, en aan Oekraïne valt voorlopig niet veel te verdienen. Aan Rusland des te meer. Onze handelsbetrekkingen spreken boekdelen. De cijfers zijn een beetje gedateerd, maar de strekking is duidelijk. Nederland importeert heel veel olie en gas uit Rusland, bijna net zo veel als uit de OPEC-landen. We kunnen niet zonder, al zouden we willen. En we weten dat Rusland er niet de minste moeite mee heeft om af en toe een knop dicht te draaien. Voor ruim 16 miljard euro halen we spullen uit Rusland.

Tegelijk exporteren we voor ruim zes miljard die kant op: machines maar ook bloemen, groente en fruit. Nog afgelopen jaar haalde een voorbeeld daarvan het nieuws. Rusland stelde dat er iets niet in orde was met onze landbouwproducten. De grenzen gingen direct dicht en onze tuinders schreeuwden moord en brand.

Over en weer vertegenwoordigt onze handel met Rusland een waarde tussen de 20 en 25 miljard euro. De handel met de Oekraïne is nog geen tien procent daarvan. Dat gaat eerder minder dan meer worden; het geld is op.

Dat zal dan wel de reden zijn dat we onze ambassadeur niet terugtrekken. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is het belangrijk om met de Russen in gesprek te blijven.

Deze week beginnen de Winter Paralympics in Sotsji. Ik neem aan dat het Holland Heineken House er nog staat, we’re open for business. Misschien kunnen Mark Rutte, Willem-Alexander en Máxima daar dan een biertje gaan drinken met Poetin. Proosten op de goede afloop, praten over de sportprestaties van onze jongens en meisjes. Oekraïne? Waar ligt dat eigenlijk?