Spring naar de content

Weekoverzicht 9: Koude Oorlog, Bonnie & Clyde en Oscars

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Het Oekraïense schiereiland de Krim werd vorige week het toneel van een machtsstrijd tussen het nieuwe regime en Rusland. Het gebied zou niet alleen de afgezette en gevluchte president Viktor Janoekovitsj herbergen, ook braken er woensdag rellen uit. De Krim was ooit Russische grond en de pro-Russische houding is er groot. De huidige machtswisseling in Kiev wordt er dan ook niet toegejuicht.

Zowel Rusland als de Verenigde Staten lieten zich in met het conflict, wat een oude wond genaamd de Koude Oorlog openreet. Het Kremlin voerde de militaire druk op door de beveiliging van de Zwarte Zee-vloot aan te scherpen en vrijdag een vliegveld in de Krim te bezetten. Op zijn beurt bood het Witte Huis Oekraïne financiële steun aan. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kondigde ook aan een bezoek te brengen aan de interimregering van Oekraïne en waarschuwt Rusland voor sancties, zoals uitsluiting van de G8.

Inmiddels heeft Rusland volledige controle over de Krim en bereidt Oekraïne zich voor op een eventuele oorlog.

Het Oekraïense schiereiland waar internationaal de ogen op zijn gericht
Het Oekraïense schiereiland waar internationaal de ogen op zijn gericht, via de New York Times

Ook vorige week: een korte maar krachtige comeback van Bonnie en Clyde op de Nederlandse televisie, in de vorm van een vuurwapengevaarlijke man en vrouw die vermoedelijk een overval in Meppel en in het Brabantse Lage Mierde pleegden, een campinggast in Enschede doodschoten en daarna een gezin gijzelden. Genoeg reden voor de politie om er aandacht voor te vragen.

De klopjacht leidde woensdag van noordoost-Nederland naar Duitsland. In grensstadje Gronau troffen de arrestatieteams het Nederlandse stel niet aan, even later werd hun auto aangetroffen wel aangetroffen in Münster. De politie maakte bekend dat het ging om Antonio van der Ploeg (25) en Enise Bircan (19) en het stel kwam op de opsporingslijst van Interpol. Van der Ploeg bleek als tiener twee keer te zijn behandeld in een tbs-kliniek.

Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), vorige week woensdag opgepakt in Duitsland
Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), vorige week woensdag opgepakt in Duitsland

Het stel werd uiteindelijk gevonden in Schwerte, zo’n 120 kilometer rijden vanaf de Nederlandse grens. Geen shoot out, wel een arrestatie.

En dit weekend stond in het teken van Hollywood grootste mediacircus: de 86ste uitreiking van de Amerikaanse Academy Awards. Het Amerikaanse slavendrama 12 Years A Slave nam de Oscar voor Beste Film mee naar huis, en zag actrice Lupita Nyongo de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol winnen.

Een andere grote winnaar was de sciencefictionfilm Gravity, die met zeven gouden beeldjes naar huis ging. Mexicaans regisseur Alfonso Cuáron werd door de Amerikaanse Academy benoemd tot Beste Regisseur.

Verder ontvingen Matthew McConaughey en Jared Leto beide een Oscar voor hun hoofd- en bijrol in Dallas Buyers Club, een biopic over een Amerikaanse rodeorijder die tijdens in de jaren tachtig wordt gediagnoseerd met hiv. En nee, Leonardo di Caprio won dus wéér geen Oscar voor Beste Acteur. Maar misschien is het lijstje niet-winnaars wel indrukwekkender dan het lijstje acteurs dat er wel een heeft gewonnen.

Vanzelfsprekend leverde de avond ook een gigantische hype op op het internet, in de vorm van een selfie die gastvrouw Ellen Degeneres maakte in de zaal: