Spring naar de content

Het Centraal Planbureau wordt vrolijk. Waarschijnlijk té vrolijk

Het Centraal Planbureau kwam vandaag met nieuwe ramingen voor 2014 en 2015. Het begrotingstekort zal in 2014 op 2,9 en in 2015 op 2,1 procent uitkomen, respectievelijk onder en ver onder de door Brussel opgelegde norm van 3 procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Inmiddels is nu ook op het Binnenhof het carnaval uitgebroken, het kabinet is bepaald euforisch over zoveel en zulk snel succes.

Nu is er één probleem en het is bepaald geen gering probleem. Het Centraal Planbureau doet z’n best maar gebruikt modellen die de afgelopen jaren bewezen hebben niet meer van deze tijd te zijn.

De laatste keer dat een raming klopte was er een uit december 2012. Maar die ging dan ook over het jaar 2012, dat kun je op dat moment nauwelijks nog een raming noemen.

Ramingen van het Centraal Planbureau herken je aan één ding: ze zijn stelselmatig te optimistisch. In de jaren 2010 tot en met 2013 was het in 95 procent mis, 21 van de 22 ramingen waren veel te rooskleurig.

Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn ware het niet dat het kabinet zijn beleid stelselmatig baseert op de ramingen van het Centraal Planbureau. We hebben gezien hoe dat de afgelopen jaren tot steeds weer extra bezuinigingen leidde omdat de ene op de andere tegenvaller volgde.

Daarom ben ik het in elk geval op dit moment met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eens. Binnen de huidige aanpak van de crisis door dit kabinet past het zeker niet om nu al weer over lastenverlichtingen te spreken. Laten we eerst maar eens wachten op de najaarsramingen van het CPB. Als die de successcore van het Planbureau hebben vergroot, dan is het vroeg genoeg voor een feestje.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter