Spring naar de content

Weekoverzicht 10: een Russische zege, een Maleisische vermissing en een paralympische moord

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De Krim bleef ook afgelopen week het lijdend voorwerp in het getouwtrek dat begon met een invasie van het Oekraïense schiereiland door Russische troepen. Russische schepen voeren verscheidene Oekraïense havens binnen, en de Oekraïense marine zou zijn opgeroepen zich over te geven. De Russische Zwarte Zeevloot ontkende echter dat er zo’n ultimatum zou zijn gesteld.

De Russische president Vladimir Poetin sprak op de Russische televisie voor het eerst openlijk over de kwestie. Hij noemde de machtswisseling in Oekraïne een staatsgreep en zei dat de afgezette president Viktor Janoekovitsj nog steeds de wettige leider is van het land.

Oekraïners protesteren in Kiev tegen Poetin
Oekraïeners protesteren in Kiev tegen Poetin

Janoekovitsj kreeg een tik op de vingers van de Europese Unie wegens het verduisteren van staatsgeld; zijn banktegoeden zijn inmiddels bevroren. De Verenigde Staten laten zich evenmin onbetuigd; zij zetten een punt achter de militaire samenwerking met Rusland.

Maar internationale druk of niet: de Krim is een autonome regio die zelf bepaalt waar haar loyaliteit ligt. Donderdag sloot de regering van het schiereiland zich per decreet bij Rusland aan, al zal hierover op 16 maart voor de vorm nog een referendum worden gehouden. En tja, Vladimir Poetin bewijst zich een uitstekend Stratego-speler.

Dan Maleisië. Afgelopen zaterdag verdween een uit Kuala Lumpur vertrokken passagiersvliegtuig zomaar van de radar. De Boeing 777 van Malaysia Airlines had als eindbestemming Peking en vervoerde 239 passagiers, onder wie een Nederlandse vrouw. Vermoedelijk is het toestel bij het eiland Tho Chu in de Zuid-Chinese Zee gestort.

De Maleisische autoriteiten stelden een onderzoek in naar twee passagiers die aan boord zijn gegaan met gestolen paspoorten uit Italië en Oostenrijk. Inmiddels worden ook twee andere passagiers nagetrokken. Een grootschalige zoekactie door Vietnam, Maleisië en Singapore leverde niets op. ‘Een ongekend luchtvaartmysterie’ noemt het hoofd van de Maleisische luchtvaartautoriteit het.

 

In Zuid-Afrika begon afgelopen maandag de rechtszaak tegen de Zuid-Afrikaanse ‘blade runner’ Oscar Pistorius. Het proces zal zeventien dagen duren en uitwijzen in hoeverre Pistorius schuldig is aan het verscheiden van zijn vriendin Reeva Steenkamp, die hij vorig jaar op Valentijnsdag doodschoot. Door de douchedeur. Met vier kogels. Hij heeft steeds verklaard dat hij dacht dat ze een inbreker was, en dat hij de vrouw van wie hij zoveel hield juist wilde beschermen.

Als de rechter paralympisch kampioen Pistorius schuldig bevindt aan moord met voorbedachten rade, hangt hem een celstraf van minstens 25 jaar boven het hoofd.

Oscar-Pistorius-1709064
Reeva Steenkamp en Oscar Pistorius in 2012. Bron: Mirror