Spring naar de content

VVD boycot EenVandaag-debat en dat is eigenlijk best slim

Soms kun je als politicus beter wegblijven bij een debat. Dat heeft Halbe Zijlstra van de VVD goed gezien. Hij blijft liever thuis als EenVandaag aanstaande maandag een debat organiseert in het kader van de lokale verkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Bijna alle grote partijen doen wel mee met het EenVandaag-debat, maar de VVD heeft afgezegd. ‘Zijlstra weigert met Emile Roemer in debat te gaan over het thema Zorg,’ aldus de eindredacteur van het programma. ‘EenVandaag betreurt de afwezigheid van de grootste regeringspartij. Wij hebben er alles aan gedaan om de VVD ervan te overtuigen, maar we zijn niet bereid inhoudelijke concessies te doen.’

De officiële reden volgens campagneleider en VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff: ‘De door de organisatie gekozen opzet en insteek gaf niet alle partijen evenveel gelegenheid duidelijk te maken waar zij voor staan in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en bood onvoldoende toegevoegde waarde in relatie tot andere landelijke debatten in deze lokale verkiezingscampagne.’

Slimme zet
Wie er nou gelijk heeft en wat de precieze reden is, doet er niet zo toe. Want het is gewoon een onwijs slimme zet van Zijlstra om het debat aan zich voorbij te laten gaan. Niet alleen omdat hij dan eindelijk weer eens een avondje vrij heeft, maar omdat het helemaal geen zin heeft om landelijke politici op landelijke stellingen te laten reageren als het juist zou moeten gaan om lokale thema’s en lokale politiek.

Zoals Rob Hoogland vanochtend in De Telegraaf constateerde: ‘Zij leuteren slechts over landelijke onderwerpen, die zelfs van tevoren worden geselecteerd en niets van doen hebben met de lokale politiek.’ Oftewel, eigenlijk zou geen enkele landelijke politicus moeten komen opdraven naar die debatten die de publieke omroep organiseert. Toch apart, dat Zijlstra de enige is die dat doorheeft. Of zou de rest zo wanhopig zijn dat ze alles doen voor een beetje media-aandacht?