Spring naar de content

Een dartele dribbelaar

Jakub Blaszczykowski zien voetballen is als een peuter over het strand zien kuieren: je moet van uiterst kwalijken huize komen om er niet opgewekt van te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Blaszczykowski is het soort voetballer dat je herinnert aan de speler die je zelf nooit geweest bent: iemand die je met het adjectief ‘dartel’ afdoende beschreven denkt te hebben, als het niet wat vreemd was om het daarbij te laten. Blaszczykowski dribbelt nog, je zou willen dat je zelf nog wel eens dribbelde.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Er gaat een soort ouderwetse spelvreugde van hem uit die naar levensvreugde neigt, dat zie je vaker bij dribbelende voetballers – het lijkt wel alsof zij de wereld net iets opgewekter tegemoet treden dan hun passende soortgenoten.
In het geval van Jakub Blaszczykowski bedriegt de schijn – in welk geval niet?

Waar Kuba ging, ging zijn Bijbel
Elf jaar was Jakub Blaszczykowski toen hij getuige was van hoe zijn vader Zygmunt z’n moeder Anna in een vlaag van blinde woede stak met een mes.
Anna stierf, Zygmunt verdween achter de tralies en Jakub en z’n kleine broertje verhuisden naar hun godvrezende grootmoeder uit Trossolsky, een vlekje op de kaart van Polen.
Daar, tussen de koeien en het niets, raakte Jakub Blaszczykowski in de ban van het geloof. Samen met zijn oma las hij meermalen per dag in de Bijbel en toen ook zij enkele jaren later stierf, zette ‘Kuba’ z’n lezingen op eigen houtje voort.
Jakub werd profvoetballer, werd een topspeler, ging voor Borussia Dortmund voetballen en overal waar hij ging, ging zijn Bijbel.
Nog altijd slaat hij het Heilige Boek een paar keer daags open en put kracht uit wat hij leest. Het maakt hem een beter mens, denkt hij.

Begrafenis
Vorig jaar stierf Zygmunt Blaszczykowski op 56-jarige leeftijd, in een dorpje op slechts een handvol kilometer van Trossolsky. Hij had zijn laatste jaren in de eenzaamheid van z’n schaamte doorgebracht. Zijn zoons had hij nooit meer gezien of gesproken. Als Kuba voetbalde, keek hij; dat konden ze hem niet verbieden.
Op de sobere begrafenisplechtigheid komt slechts een handjevol mensen af.
Een van hen is Jakub Blaszczykowski.

Onderwerpen