Spring naar de content

Ook u bent een topstudent: met dit apparaatje kunt u sneller leren

Zou het niet fijn zijn als er een apparaatje is waarmee je sneller de stof uit ellendig dikke studieboeken kunt oppikken? Goed nieuws voor ongemotiveerde studenten: het lijkt er op dat zo’n wonder-apparaatje er binnenkort werkelijk zal zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Wetenschappers van de Vanderbilt University in Tennessee staken hun knappe koppen bij elkaar en bedachten dat met een elektrisch schokje het gedeelte van de hersenen kan worden getriggerd waarmee het proces van leren van fouten wordt ‘aangezet’. Een elektrische schok door de hersenen klinkt vrij heftig, maar volgens de vrijwilligers valt het reuze mee en is het niet eens pijnlijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De proefpersonen kregen een soort helm op waarmee ze de schokjes konden ontvangen, en vervolgens mochten ze op een spelcomputer spelen. De resultaten waren verbluffend. Er bleek een duidelijk verschil in de hersenactiviteit te zijn als het schokapparaat aanstaat. De wetenschappers denken dat door de elektrische schokken de snelheid van het leren omhoog gaat. “Het is niet zo dat je ineens sneller op ideeën komt, maar als er een activiteit plaatsvindt die te maken heeft met leren, kan het brein daarbij gestimuleerd worden door middel van elektrische signaaltjes.”

De onderzoekers keken naar de hersenactiviteit op het moment dat er een fout werd gemaakt, waarbij er een duidelijk verschil waarneembaar was na een fout. Bij deelnemers die schokjes kregen was te zien dat de hersenactiviteit op die momenten veel groter was dan bij controlegroep. Wanneer er schokjes werden gegeven, werden er bovendien aanzienlijk minder fouten gemaakt dan wanneer deze niet gegeven werden.

Onderwerpen