Spring naar de content

De huizenprijzen stijgen weer. Is de huizenmarkt nu weer gezond?

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) kwam vandaag met cijfers waaruit blijkt dat de verkoopprijzen van huizen voor het eerst in vijf jaar zijn gestegen. Goed nieuws, maar zijn de positieve berichten over de huizenmarkt terecht, of is nuancering op zijn plaats?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

In het eerste kwartaal van 2014 liggen de huizenprijzen 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. NVM-voorzitter Ger Hukker verwacht dat ook in de rest van het jaar de prijzen niet meer zullen dalen. Het eerste kwartaal van een jaar is doorgaans het slechtst qua cijfers, en dat is nu dus al positief, aldus Hukker.

grafiek

 

Behalve de NVM is ook De Nederlandsche Bank gematigd positief. Dat standpunt is voornamelijk gebaseerd op de minder sterke daling van de vraagprijzen.

Al deze positieve berichten zijn uiteraard fijn, maar het feit blijft dat de inkomens nog steeds dalen. Tel daarbij op dat het aantal werklozen nog steeds hoog is en het steeds moeilijker wordt om een hypotheek te krijgen als gevolg van de strengere regels. Verder zijn de verschillen tussen regio’s zijn groot. Amsterdam en Groningen doen het aanmerkelijk beter dan krimpgebieden.

Verder blijken mensen die hoekwoningen en appartementen te koop hebben staan het meest te profiteren: deze twee type woningen stijgen het meest in prijs. Vrijstaande en duurdere woningen dalen juist nog altijd in prijs. Als een vergelijking wordt gemaakt met de jaren voor de crisis, dan blijkt dat we het momenteel qua huizenverkoop nog steeds aanzienlijk slechter doen.

NVM-voorzitter Hukker staat erom bekend positieve voorspellingen te doen die niet altijd uitkomen. Dus zoals altijd in deze tijd van crisis moeten we rustig afwachten of Hukker het deze keer bij het rechte eind heeft.