Spring naar de content

“Castrillo doodt de Joden” en andere rare plaatsnamen

De inwoners van het Spaanse dorp Castrillo Matajudios wacht volgende maand een zware taak. In een referendum moeten zij zich uitspreken of de naam van de plaats waar ze wonen veranderd moet worden of niet. Die betekent in het Nederlands namelijk zoiets als “Castrillo doodt de Joden”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Burgemeester Lorenzo Rodriguez nam het initiatief voor het referendum. Hij is het zat dat mensen zijn dorp associëren met het stelselmatig uitmoorden van Joden. Volgens de burgemeester willen sommige zakenmensen uit zijn dorp, wanneer zij op zakenreis gaan naar Israël, hun paspoort het liefst niet laten zien om problemen te vermijden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Niet te bekeren
Castrillo Matajudios bestaat sinds het jaar 1035 en werd gesticht door Joden die uit andere plaatsen in Spanje verdreven waren. Zij bleven er tot 1492, totdat het zeer vroom-katholieke Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabella bevalen dat alle Joden zich zouden bekeren tot het ‘ware geloof’. Zij die dat weigerden moesten het land uit. Vandaar de naam van het Spaanse gehuchtje. Als de huidige bewoners van het dorp er voor kiezen hun dorp van naam te laten veranderen zal het plaatsje overigens Mota Judios of Mota de Judios gaan heten.

Meer gekke plaatsnamen
Castrillo Matajudios is overigens zeker niet de enige plaats ter wereld met een rare of omstreden naam.

Accident
Accident, in de staat Maryland in de Verenigde Staten

 

Penistone
In het Verenigd Koninkrijk kunt u Penistone bezoeken

 

Middelfart
Naar het Deense Middelfart kunt u zelfs met de trein reizen

 

Fucking
Waar anders dan in Oostenrijk? Fucking

 

Dildo
Het pittoreske Dildo, in Newfoundland, Canada

 

Boring
Boring, in Oregon, Verenigde Staten

Foto’s via

Onderwerpen