Spring naar de content

Hoe Californië worstelt met wietwetgeving

Sinds marihuana gelegaliseerd is voor medisch gebruik tiert de wietteelt dankzij onduidelijke wetten in Californië welig. Maar het groeiend aantal plantages zorgt – in de ogen van Amerikanen- voor een hoop overlast. Californië is er helemaal klaar mee en wil de problemen aanpakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Er is geen verlaten boerderij meer te vinden zonder dat er een wietplantage huist, zo schrijft Reuters. Er wordt zelfs beweerd dat de volledige economie van de staat op drugs draait. Ook duiken er steeds meer wiettelers op in de buurt van middelbare scholen. Dat kan gewoon, omdat de wetten vaag zijn over wie er bevoegd is om wiet te verbouwen. De politie is genoodzaakt om eigenhandig een blog bij te houden om de vele regels uit te leggen. Het gevolg van de onduidelijkheid is een chaos, waarbij er nauwelijks wordt gecontroleerd wie er wat verbouwt en hoe en aan wie het spul verkocht wordt. Criminele bendes in Zuid-Amerika profiteren, net als corrupte dokters die het geen probleem vinden om de medische noodzaak van wiet voor hun patiënt wat aan te dikken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De staat wil in samenwerking met enkele steden nu richtlijnen opstellen en een nieuwe basis leggen om de problemen aan te pakken. “Er is een gigantische hoeveelheid klachten binnengekomen van bewoners vlak bij wiettelers”, vertelt beleidsmaker Roberta MacGlashan uit Sacramento. Zij hoopt dat er een verbod komt op wietakkers bij openbare gelegenheden. “Er staan er veel vlakbij middelbare scholen en andere gebouwen waar veel verslavingsgevoelige groepen komen.” Dan zijn er nog de eigenaren, die hun velden met wapens en waakhonden bewaken. Er worden in de staat momenteel tien moorden onderzocht die te maken hebben met diefstal van marihuana, zo legt ze uit.

De raad van Californië heeft de beslissing voorlopig even uitgesteld, omdat ze wil voorkomen dat patiënten die om medische redenen cannabis gebruiken en de planten thuis verbouwen voor eigen gebruik de dupe worden.

Onderwerpen