Spring naar de content

Waarom de koning niet gevierd moet worden

Zaterdag is het koningsdag, dat zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Wat maar weinig mensen lijken te realiseren in alle euforie, is dat eigenlijk alles fout is aan Koningsdag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Om de lieve vrede tussen u, naar enige waarschijnlijkheid blijmoedige feestganger in spé, en mij te bewaren zal ik nalaten om mijn pijlen te richten op die kneuterige spelletjes in vergeten oorden. Dat moet u zelf maar weten.

De koning
De koning, dus. Daar gaat het mis. Niet zozeer met Willem, hoor. Ja, natuurlijk, Willem heeft de uitstraling van Herman van Rompuy en sinds hij koning is heeft ‘ie eigenlijk nog niets hoeven doen. Maar dat kun je de beste man niet kwalijk nemen.

En eerlijk is eerlijk: Willem en zijn familie zijn best wel te pruimen naar Europese maatstaven. In ieder geval zijn onze royals geen playboys die zich in snelle auto’s met schaars geklede vrouwen om bomen vouwen of obscene gebaren maken in oude pakken. Och ja, Bernhard. Maar dat was koude kant.

Wat er vooral zo fout is aan de koning, is dat hij koning is. Een peperduur relikwie uit feodale tijden, zonder nut of noodzaak. Om onze koning—een ambt dat ooit is verzonnen voor machtige alleenheersers—wat ‘zin’ in zijn leven te geven, mocht hij watermanagement gaan doen als prins, zodat hij later niet terug zou kunnen kijken op een leven van louter inactiviteit.
Nu zou u kunnen denken dat dure, nutteloze dingen vaak juist leuk zijn; net als een clutch (handtas ter grootte van een pakje zakdoekjes) of een WK voetbal.

Niet leuk
Maar de koning is niet zo leuk. De koning —en dan bedoel ik niet WA persoonlijk —is een tufje in de pap van de democratie. Een ongepast eilandje waar je maar beter niet aan kunt komen. De vleesgeworden ontkenning van alle democratische kernwaarden.

De koning is ook nog eens een vat vol tegenstrijdigheden: als je een kopje koffie met de vorst hebt gedronken —wat een voorrecht schijnt te zijn— is het ten strengste verboden om daarover iets naar buiten te brengen, maar als je lekker koek staat te happen komt hij wel weer ongemakkelijk tegen je aan wauwelen met een cameraploeg achter zich aan en een microfoonhengel in je mik. Ik vind dat maar raar.

Op Koningsdag vieren wij de vorst, niet om zijn daden, maar alsof het een man van het volk is. Is dat niet gek? Een man van het volk

-          woont zelden in een paleis

-          krijgt op zijn eerste werkdag bijna nooit Arabische dolkendragers op bezoek

-          erft eigenlijk nooit een baan

-          heeft a) geen eigen manege, b) geen koets, c) al helemaal geen van goud

-          verdient geen € 69.000,- per maand
...om maar eens wat te noemen...

De koning is dus overbodig, anti-democratisch en het tegenovergestelde van volks. Wat valt er dan eigenlijk precies te vieren, behalve zijn verjaardag? Bovendien is het onder het gewone volk goed gebruik om op je verjaardag zelf te trakteren en een feestje te organiseren op eigen kosten! Totdat Willem-Alexander iedere Nederlander een snoepzakje toestuurt, is er werkelijk geen enkele reden tot blijdschap.

p.s.

Laat dit u er niet van weerhouden om u morgen lekker vol te laten lopen langs een willekeurige gracht om met het zakken van de zon je schoonste pink in te zetten om nog wat Paturain op een uitgedroogd stukje stokbrood te smeren. Dat hoort erbij. Het feest is ongepast, maar dat wil niet zeggen dat het niet leuk hoeft te zijn.