Ook journalisten doen het in de broek voor Ajax-supporters

Sjoerd Hartholt 1 mei 2014 Media

De Volkskrant kwam hedenochtend met een sensationeel verhaal: directieleden en medewerkers worden al jarenlang bedreigd door de harde kern van Ajax. Er zou zelfs een structurele sfeer van angst en intimidatie rond de club heersen, zo vertellen de geïnterviewden die niet met hun naam in de krant willen. Schrijven journalisten die óók niet met hun naam in de krant willen:

Volgens het artikel deed Ajax de afgelopen vijftien jaar twee keer aangifte van bedreiging, door oud-directeuren Arie van Eijden en Martin Sturkenboom. In 2012 stonden er fans in de tuin van Sturkenboom, terwijl vele medewerkers op de hoogte waren van die plannen. Toch deed niemand iets om het te voorkomen. Volgens de Volkskrant zouden de meeste bedreigingen worden weggemoffeld uit angst voor verergering.

De geïnterviewde slachtoffers blijven in het verhaal allemaal anoniem. Dat kan een onderstreping van de ernst zijn, maar maakt het verhaal ook moeilijk te controleren. De enigen die wel bij naam worden genoemd zijn de ‘supporters’ van Vak 410 en de F-Side. Eerstgenoemde geeft op de website aan dat zij niet willen meewerken aan de (vele) verzoeken van media, die volgens hen ‘een verhaal aan het opblazen is’. Ook de F-Side heeft sinds de bekerfinale een mediastilte ingelast.

Dat journalisten bronnen beschermen en ze daarom anoniem opvoeren in een onthullend artikel is een beproefde methode in de journalistiek, maar dat ook de journalisten zelf anoniem blijven is hoogst ongebruikelijk.

Reageer op artikel:
Ook journalisten doen het in de broek voor Ajax-supporters
Sluiten