Spring naar de content

Ook journalisten doen het in de broek voor Ajax-supporters

Wat het verhaal over geweld binnen Ajax nog indringender maakt, is dat de verslaggevers hun namen er niet bij willen zetten. #vk

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

— Haro Kraak (@Harokraak) May 1, 2014

Volgens het artikel deed Ajax de afgelopen vijftien jaar twee keer aangifte van bedreiging, door oud-directeuren Arie van Eijden en Martin Sturkenboom. In 2012 stonden er fans in de tuin van Sturkenboom, terwijl vele medewerkers op de hoogte waren van die plannen. Toch deed niemand iets om het te voorkomen. Volgens de Volkskrant zouden de meeste bedreigingen worden weggemoffeld uit angst voor verergering.

De geïnterviewde slachtoffers blijven in het verhaal allemaal anoniem. Dat kan een onderstreping van de ernst zijn, maar maakt het verhaal ook moeilijk te controleren. De enigen die wel bij naam worden genoemd zijn de ‘supporters’ van Vak 410 en de F-Side. Eerstgenoemde geeft op de website aan dat zij niet willen meewerken aan de (vele) verzoeken van media, die volgens hen ‘een verhaal aan het opblazen is’. Ook de F-Side heeft sinds de bekerfinale een mediastilte ingelast.

Dat journalisten bronnen beschermen en ze daarom anoniem opvoeren in een onthullend artikel is een beproefde methode in de journalistiek, maar dat ook de journalisten zelf anoniem blijven is hoogst ongebruikelijk.

Onderwerpen