Spring naar de content

Milja Boost vertelt het oorlogsverhaal van haar Joodse vader

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Milja Boost uit Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Milja Boost (Rotterdam, 1967) is vierdejaars student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), en wordt opgeleid tot docent beeldende kunst en vormgeving. Voordat ze aan deze studie begon was ze grimeur voor film- en theaterproducties. Op dit moment werkt ze aan haar afstudeerproject.

Over haar werk
'De schilderijen die ik maak zijn gebaseerd op het oorlogsverhaal van mijn Joodse vader, die als enige van zijn familie de Tweede Wereldoorlog heeft overleeft. Naar aanleiding van het drie uur durende interview dat hij gaf aan de Shoah Foundation, het project waarin Spielberg alle verhalen van de Joodse overlevenden wilde vastleggen voor de volgende generaties, heb ik in mijn werk zijn verhaal in beeld vast willen leggen. Dat heb ik gedaan omdat zijn verhaal uit verwarrende en onduidelijke flarden bestaat. Daarom heb ik het verloop van zijn oorlogsverhaal voor hem en voor mezelf willen ordenen en in kaart willen brengen. Het 'kind tijdens de oorlog' staat centraal in mijn werk.'

'Mijn werk is vervaardigd uit oliepastel op linnen. Het felle expressieve kleurgebruik moet zorgen voor een sterk contrast in de werken en is bedoeld om de kijker in eerste instantie op het verkeerde been te zetten, zodat de beelden uit de Tweede Wereldoorlog (die vaak in zwart-wit) zijn, opvallen en niet aan de nieuwste generatie voorbijgaan. Mijn eerdere werkzaamheden in de film- en theaterwereld hebben hier zeker invloed op gehad: mijn schilderijen hebben vaak een dramatische of theatrale touch.'

Meer werk van Milja Boost vindt u op de eindexpositie van de Academie voor Beeldende Vorming, die van 4 tot 6 juli 2014 te bewonderen is.

Familie op de vlucht
Familie op de vlucht

 

Kindertehuis Janna
Kindertehuis Janna

 

Onderduikadres
Onderduikadres

 

Onderduik
Onderduik

 

We komen je halen
We komen je halen

 

Kampkids
Kampkids

 

Slaapzaal Auschwitz
Slaapzaal Auschwitz

 

Onder schot
Onder schot

 

Kinderen van Auschwitz
Kinderen van Auschwitz

 

Himmelstrasse
Himmelstrasse

 

Alleen over
Alleen over

 

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen 
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  Volg HP/ De Tijd op Facebook