Spring naar de content

Rappers hebben een grotere woordenschat dan Shakespeare

Als de huidige rapscene er al was geweest in de 16e eeuw, dan had een literair genie als William Shakespeare er geduchte concurrentie bij gehad. Want ondanks dat rappers het veelal hebben over geld, vrouwen, auto’s en roem (met hoeveel woorden valt daar steeds opnieuw iets over te zeggen?) doen ze qua woordenschat niet onder voor iemand als Shakespeare. Dat blijkt uit een in een data-analyse van de Amerikaanse onderzoeker, designer en hiphopliefhebber Matt Daniels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Shakespeare liet het Antonio in zijn toneelstuk The Tempest al zeggen tegen Sebastian: ‘I’ll teach you how to flow’. Een rapper had het niet beter kunnen zeggen. Velen vinden dan ook dat rappers dichters zijn, net als de toneelschrijver. Matt Daniels heeft nu een manier gevonden om dat ook aan te tonen. Shakespeare gebruikte 28,829 unieke woorden in zijn werk, een flink vocabulair. Daniels besloot daarom de woordenschat van een hele rij Amerikaanse hiphopartiesten te analyseren met een computerprogramma, genaamd Token Analysis.

hiphopinfo640

(Beeld via Matt Daniels)

De data-analist nam van iedereen steeds de eerste 35.000 woorden uit het oeuvre, en berekende hoeveel verschillende unieke woorden daarin voorkwamen. Om een vergelijking te kunnen maken deed hij dat ook met zeven werken van Shakespeare (telkens 5.000 woorden) en met de eerste 35.000 woorden uit ‘Moby Dick’ van Herman Melville. De uitkomst is verrassend. Want wie denkt dat de rappers het onderspit moeten delven qua woordenschat, zit er dus flink naast. Grote winnaar is Indie-rapper Aesop Rock, die 7392 unieke woorden gebruikte.

eastcoast640

(Beeld via Matt Daniels)

De rapwereld maakt zelf ook al een onderscheid tussen ‘intelligente’ hiphop en de platte meuk. Zo scoren The Roots en Wu-Tang Clan heel hoog en iemand als 50 Cent heel laag. Rapper DMX bungelt onder aan de lijst. De East Coast doet het ook beter dan de West Coast. Grote namen als Kanye West, 2Pac, Snoop Dogg en Lil Wayne scoren heel laag.

hiphop kanye snoop640

(Beeld via Matt Daniels)

Word!

Onderwerpen