Spring naar de content

Amerikaanse hotels van de sultan van Brunei massaal geboycot na invoering sharia

Er was eens, nog niet zo gek lang geleden, in een klein landje hier ver vandaan, een sultan. Een ontevreden sultan. Want waar de sultan ook keek, overal zag de hij misdadigers. Mensen die god niet respecteerden, vrouwen die zich onhoffelijk kleedden, en – misschien nog wel erger – mannen die mannen liefhadden. Dus wat deed de sultan? Hij besloot hun misdaden strafbaar te maken, in sommige gevallen met de doodstraf tot gevolg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Als een lopend vuurtje ging het nieuws van zijn optreden rond. Het bereikte ook de oren van rijke mensen in de verste uithoeken van de wereld. Rijke mensen met wie de sultan ooit zaken had gedaan. Zij waren woest, want waar zij woonden werd niemand vermoord om kledij of liefde. Hier zou de sultan niet mee wegkomen.

De sultan van dit verhaal heet Hassanal Bolkiah, het land dat hij regeert heet Brunei, de wet die hij vorige week invoerde heet de sharia. Die houdt onder meer in: geen alcohol, geen schaarse kleding, geen buitenechtelijke relaties en geen homoseksuele handelingen. Moslim of niet. (Ruim 20 procent van de circa 422.000 inwoners is niet-islamitisch.) 

De VN veroordeelden de wetgeving omdat een aantal misdrijven strafbaar is gesteld met de dood tot gevolg. Gelukkig maar, al heeft een dergelijke actie natuurlijk geen omvangrijke publiciteit tot gevolg.

Maar laat de schatrijke sultan nu een aantal prestigieuze hotels (onder het label ‘The Dorchester Collection’) bezitten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. U weet wel, van die hotels waar figuren als Ellen DeGeneres en Stephen Fry feestjes hebben.

 

De boodschap van DeGeneres en Fry – beide homoseksueel – is duidelijk: we bezoeken geen hotels die Bolkiah subsidieert. Dit weekend volgde ook zakenman Sir Richard Branson, die voorheen nog wel eens een feestje hield in een van Bolkiah’s hotels in Londen.

En sinds kort hoeft het Amerikaanse Beverly Hills Hotel ook niet meer te rekenen op grote sterren. Elk jaar wordt daar namelijk groot feest gehouden op de avond voor de Oscar-uitreiking, maar dat is nu verleden tijd.

De bestuursvoorzitter van de Dorchester Collection reageerde door te stellen dat je de hedendaagse economie in een breder perspectief moet zetten. Je kunt nu eenmaal niet altijd weten wie er investeert in welk merk.

Dat klopte, vond ook de sultan. En dat invloedrijke mensen in verre landen zich aangevallen voelden deed hem weinig. Hij was immers de sultan. Als hij zijn volk gebood zich niet te kleden als Amerikaanse modellen, dan hadden zij daaraan te gehoorzamen. En als hij zin had in een Amerikaans model, dan was dat zijn zaak.