Spring naar de content

Verrassing: u heeft het recht digitaal te verdwijnen

Tegen alle verwachtingen in besloot het Europees hof dinsdagochtend dat Google mensen het recht vergeten te worden moet teruggeven. Google moet gevoelige informatie verwijderen uit de zoekresultaten als mensen daarom vragen. De uitspraak van het hof is een mijlpaal in de discussie om de rechten die mensen online hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Het hoogste gerechtshof van de Europese Unie kwam tot die uitspraak naar aanleiding van een zaak uit Spanje. Mario Costeja González wilde een bericht van 15 jaar geleden over de veiling van zijn in beslag genomen huis uit de zoekresultaten verwijderd zien omdat dit inbreuk zouden maken op zijn privacy. Het hof stelde hem, tot grote verrassing van kenners, in het gelijk. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Internetprivacy
Het hof stelt in de uitspraak: “Wanneer na een zoekopdracht op de naam van een persoon de resultatenlijst een link weergeeft naar een webpagina die informatie over de betrokkene bevat, kan de betrokkene zich rechtstreeks tot de zoekmachine richten. Wanneer deze geen gevolg geeft aan het verzoek, kan de gedupeerde zich tot de bevoegde autoriteiten richten om de link van de resultatenlijst te laten verwijderen”. Dat is een overwinning voor de voorvechters van internetprivacy. 

Verbazing
Google reageerde teleurgesteld op het besluit. Een woordvoerder van het bedrijf zei “zeer verbaasd” te zijn over het besluit, omdat het zo verschilt van eerdere uitspraken die over de kwestie door juristen gedaan zijn. Google zegt enige tijd nodig te hebben om te analyseren wat de gevolgen van de uitspraak zijn. 

Wat de gevolgen van de uitspraak precies zijn en onder welke voorwaarden u binnenkort uw geheimen verborgen kunt houden voor Google is nog onduidelijk. Maar de kans dat u binnenkort gênante episodes uit uw leven in ieder geval niet meer hoeft te delen met de hele wereld is sinds vanochtend een stuk groter geworden.