Spring naar de content

Europeanen zijn de grootste zuiplappen

Goed nieuws voor de alcoholisten onder u: u bent niet alleen! Uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt namelijk dat Europeanen de stevigste drinkers ter wereld zijn. Nederlanders drinkenn per jaar een krappe tien liter zuivere alcohol te drinken en dat is dan weer relatief weinig. Proost!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Gemiddeld drinkt een persoon vanaf vijftien jaar of ouder 6,2 liter pure alcohol per jaar, zo staat in het rapport. Maar, aanzienlijk minder dan de helft van de wereldbevolking – 38,3 procent – drinkt. Het gemiddelde alcoholgebruik bij drinkers komt daardoor op maar liefst 17 liter per jaar. Zestien procent van alle drinkers doet aan binge-drinking, in één keer heel veel drinken, wat het meest schadelijk is voor de gezondheid.

Negatieve gezondheidseffecten
‘Er moet meer gedaan worden om mensen te beschermen tegen de negatieve gezondheidseffecten van alcoholconsumptie’, zegt Oleg Chestnov van de WHO. Hij waarschuwt dat alcoholmisbruik in 2012 meer dan 3 miljoen doden eiste. De doodsoorzaken gaan van kanker tot geweld na te veel drinken.

Het onderzoek bekeek de alcoholconsumptie in 194 landen en de impact ervan op de openbare gezondheid en het beleid. Volgens het rapport hebben sommige landen al maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen schadelijk drinken. Het gaat dan over een verhoging van de BTW of het verhogen van de leeftijdsgrens. Meer landen moeten zulke maatregelen nemen, bepleit de WHO.

Europeanen winnen drankwedstrijd
Hoewel de alcoholconsumptie in Europa stabiel gebleven is de afgelopen jaren, drinken Europeanen nog steeds de meeste alcohol per persoon per jaar. Ook in Afrika en Noord- en Zuid-Amerika zijn mensen niet méér gaan drinken. In Zuidoost-Azië wél. Daar neemt de alcoholconsumptie gestaag toe.

Onderwerpen