Spring naar de content

Hoe de PvdA probeert het Wilders-bashen van Pechtold te kapen

Paniek in de tent bij de PvdA, schreef De Telegraaf vanochtend. Het zijn barre tijden voor de PvdA, die volgende week de tweede verkiezingsnederlaag in twee maanden tijd staat te wachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

In een laatste poging kiezers voor de partij te winnen, kijken PvdA’ers met een schuin oog naar de strategie van Alexander Pechtold (D66), die electoraal gezien garen spint bij het bashen van Geert Wilders.

D66 doet het zo goed in de peilingen dat de partij zomaar de grootste partij van het land kan worden bij landelijke verkiezingen. Dat zien ze bij de PvdA ook. Gevolg: PvdA’ers proberen nu de strategie van Pechtold te kapen. Die strategie is zo simpel als wat. Positioneer jezelf lijnrecht tegenover de PVV, roep regelmatig in de media dat Wilders fout bezig is et voila: krijg er extra zetels bij in de peilingen.

Maar waar Pechtold steeds meer kiezers voor zich wint, moet de PvdA steeds meer zetels inleveren. De PvdA staat op een historisch dieptepunt van 10 zetels in de peilingen. In het Europees parlement verliezen de sociaal-democraten hoogstwaarschijnlijk één van de drie huidige zetels. In een wanhopige poging die derde zetel voor de PvdA te behouden, zijn de sociaal-democraten begonnen met een reeks aanvallen op Wilders.

Eerst was er de site ‘Vrienden van Wilders‘, opgericht door de PvdA. Partijvoorzitter Hans Spekman: ‘Als je de meningen van de vrienden van Wilders op een rijtje ziet, lopen de rillingen je over de rug. Uitspraken over hele bevolkingsgroepen en minderheden die getuigen van racisme en xenofobie.’

Gisteren was daar vicepremier, minister van Sociale Zaken en PvdA-kroonprins Lodewijk Asscher, die zei dat de PVV met ‘griezels’ als het Front National samenwerkt om geld. Fracties krijgen namelijk meer geld als ze met andere fracties samenwerken in één grote Europese fractie. Een aparte opmerking, omdat álle Nederlandse fracties samenwerken met andere fracties.

Vandaag deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans er nog een schepje bovenop. In een interview met de kranten van de Persdienst zegt Timmermans de partij van Wilders ‘op z’n retour‘ is. Timmermans: ‘Het is toch echt een wanhoopsdaad als je je met een club als Front National moet afficheren. Dan ben je echt van het padje af.’

Intussen gaat D66 vier zetels halen bij de Europese verkiezingen, net als de PVV. De PvdA slechts twee. Misschien dat Diederik Samsom nog wat wil zeggen over Wilders voordat we op 22 mei naar de stembus gaan?