Spring naar de content

Checken: loog Jan Roos over ‘homoseksuele’ Mark Rutte?

Mark Rutte zou een relatie hebben met een man. Althans, dat beweerde radiomaker Jan Roos vannacht in zijn programma Echte Jannen op Radio 1.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

‘Ik heb een echt nieuwtje over onze minister-president’, zei Roos tegen medepresentator Jan Heemskerk. ‘Mark Rutte heeft officieel verkering, hij is niet meer vrijgezel. (-) Mark Rutte heeft verkering met een man! Dat is persoonlijk aan mij bevestigd. We hebben de eerste homoseksuele premier van Nederland.’ Een woordvoerder van Mark Rutte liet vanochtend desgevraagd aan RTL Nieuws weten ‘het bericht niet te kunnen plaatsen’ en ontkent dat Rutte een ‘homorelatie’ zou hebben.

De woordvoerder ontkent dus dat Mark Rutte een relatie heeft met een man, maar daar houdt het dan ook mee op. HP/De Tijd belde met de zegsman om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen.

Mark Rutte heeft geen relatie met een man, zegt u.
‘Nee.’ (Lacht.) ‘Ik weet ook niet waar dat gerucht vandaan komt, ik kan het nergens plaatsen. Mark Rutte heeft geen relatie met een man.’

Duidelijk. En wat als Jan Roos op de radio had beweerd dat hij zeker wist dat Mark Rutte homoseksueel is, in plaats van te beweren dat Mark Rutte een relatie met een man heeft? Wat was dan jullie reactie geweest?
‘Ja, dat is een als-dan-vraag. Daar ga ik verder niet op in. Daar heeft de heer Rutte zelf al eens iets over gezegd.’

Maar als ik vraag: is Mark Rutte homoseksueel, dan zegt u?
‘Daar heeft de heer Rutte zelf al ooit iets over gezegd. En daar laat ik het verder bij.’

Waarom de voorlichter niet expliciet wil ontkennen dat de premier homoseksueel is, is onduidelijk. In het televisieprogramma Van der Vorst Ziet Haagse Sterren uit 2012, waar de voorlichter vermoedelijk naar verwijst, antwoordde Rutte op de vraag van Peter van der Vorst of hij homoseksueel is, dat dat niet zo is. In een interview met de VIVA, enkele jaren voordat hij premier werd van ons land, zegt Rutte dat hij graag biseksueel zou zijn geweest. Want: ‘dan krijg je de hele wereld achter je aan.’ De Rijksvoorlichtingsdienst deed in 2011 een dringend verzoek om niet meer over dit interview te beginnen.

Met de duidelijke ontkenning van de woordvoerder waar het gaat om de ‘homorelatie’, en het feit dat Jan Roos geen enkel bewijs heeft geleverd, kunnen we niet anders concluderen dan dat Roos niet de waarheid heeft gesproken.