Spring naar de content

Nederland heeft kleinste percentage obese jongens van West-Europa

Uit nieuw onderzoek naar overgewicht dat vandaag online werd gepubliceerd en werd gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, blijkt dat Nederland het kleinste percentage obese jongens van West-Europa heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Bijna honderdvijftig onderzoekers deden tussen 1980 en 2013 onderzoek naar het gewicht van inwoners van 188 landen. Schokkende uitkomst: in drieëndertig jaar groeide het aantal mensen met overgewicht wereldwijd van 857 miljoen naar 2,1 miljard. 671 miljoen van hen hebben obesitas.

Overgewicht in Nederland
In Nederland heeft 18,3% van de jongens onder de twintig overgewicht, tegenover een West-Europees gemiddelde van 24,2%. Met 4,1% heeft Nederland het kleinste percentage obese jongens van West-Europa, tegenover 13,9% van de jongens uit Israël (voor het gemak als Eurovisiedeelnemer maar even meegerekend), dat daarmee juist bovenaan staat.

Van de Nederlandse meisjes onder de twintig heeft 16,1% overgewicht en 4,7% obesitas, tegenover een West-Europees gemiddelde van 22% en 6,4%. Meer dan de helft van de Nederlandse mannen boven de twintig, 53,2% om precies te zijn, heeft overgewicht. 12,7% is obees. Van de Nederlandse vrouwen heeft 44,9% overgewicht en 15,9% obesitas.

Vrouwen uit IJsland zijn het dikst vergeleken met hun West-Europese soortgenoten. Meer dan 60% heeft overgewicht en bijna de helft daarvan is obees.

Gewichtstoename wereldwijd
In 1980 had wereldwijd 28,8% van alle mannen boven de twintig overgewicht. In 2013 was dat 36,9%. Bij vrouwen was dat 29,8% in 1980 tegenover 38% vorig jaar.

Zowel in welvarende als in ontwikkelingslanden nam het percentage van mensen met obesitas toe. In welvarende landen hebben mannen gemiddeld vaker overgewicht dan vrouwen. In ontwikkelingslanden is dat andersom.

Welvarende landen
In welvarende landen nam het percentage overgewicht en obesitas sinds 1980 flink toe. 22,6% van de meisjes onder de twintig had vorig jaar overgewicht of obesitas, tegenover 16,2% in 1980. Bij jongens was dat 16,9% in 1980 tegenover 23,8% vorig jaar.

Mannen hebben rond hun vijfenvijftigste levensjaar gemiddeld het vaakst overgewicht. Twee op de drie mannen is op die leeftijd te zwaar. Een op de vier heeft obesitas. Bij vrouwen ligt die piek iets later, ongeveer rond hun zestigste levensjaar. 64,5% heeft dan overgewicht en bijna de helft daarvan obesitas.

Ontwikkelingslanden
In ontwikkelingslanden was onder meer een toename in het percentage overgewicht onder jongens en meisjes te zien. In 1980 had 8,1% van de jongens en 8,4% van de meisjes overgewicht, tegenover 12,9% en 13,4% vorig jaar. 62% van alle mensen met obesitas woont in ontwikkelingslanden.

Tien landen
Van de 671 miljoen mensen met obesitas woont meer dan de helft verspreid over tien landen: de Verenigde Staten, China, India, Rusland, Brazilië, Mexico, Egypte, Duitsland, Pakistan en Indonesië.

In Noord-Amerika heeft ongeveer een derde van alle mannen en vrouwen obesitas. Hoewel China en India vanwege hun grote inwoneraantal in de toptien staan, heeft minder dan 4% van van de Chinese en Indiase mannen en respectievelijk 5% en 4,2% van de vrouwen obesitas.

De afgelopen drieëndertig jaar nam het percentage vrouwen met obesitas het sterkst toe in Egypte, Saudi-Arabië, Oman, Honduras en Bahrein. Voor mannen was dit Nieuw-Zeeland, Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

Het artikel is, na eenmalige registratie, gratis te lezen op de website van The Lancet.