Spring naar de content

Generatie Y lui en zonder idealen? Dan kent u Boyan Slat (19) nog niet

Boyan Slat. Zegt die naam u iets? Zo niet, dan wordt het tijd. Want deze negentienjarige Nederlander gaat mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een van de grootste milieuproblemen van onze tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Dinsdag presenteerde de jonge student uit Delft zijn idee op een conferentie in New York. Zijn plan in het kort: het plastic in de oceanen opruimen door gebruik te maken van zeestromen. Honderd kilometer lange armen moeten de plastic soep naar één punt brengen. Daar halen schepen het afval op en brengen het aan land, waar het vervolgens gerecycled kan worden.

John Kerry
En hoewel Slat dus nog geen twintig jaar oud is, hij heeft al meer bereikt dan veel activisten en politici die zich hun hele leven inzetten voor het milieu. Het rapport dat hij gisteren presenteerde op de conferentie in New York, kreeg steun van honderd experts uit binnen- en buitenland. Het Ted X-Delft filmpje waarin hij zijn idee presenteert, is al bijna 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube (zie beneden). En later deze maand mag Boyan zijn plan toelichten aan de Amerikaanse minister John Kerry.

De totale kosten van het systeem zullen rond de 317 miljoen euro liggen. Een spotprijsje natuurlijk, als het probleem daarmee zou worden opgelost. De student hoopt het bedrag door crowdfunding bij elkaar te krijgen en verwacht dat het project, genaamd The Ocean Cleanup in 2020 van start kan gaan.

Mocht het allemaal doorgaan, dan betekent dat niet dat we ons plastic afval gewoon in zee kunnen blijven gooien, omdat het ‘toch wel opgeruimd wordt’. Integendeel, waarschuwt Slat in zijn filmpje: “Het belangrijkste is dat er nu geen afval meer bij komt, anders heeft het geen zin.”