Spring naar de content

Het Rolling Stones-circus is in het land en dít nemen ze allemaal mee

Het is zover: de Rolling Stones zijn geland. Terwijl leeftijdsgenoten van de band zich doorgaans in scootmobielen en Toyota Yarissen verplaatsen, arriveerden de bejaarde rockers in hun eigen comfortabele privé-jet op Maastricht-Aachen Airport. De band, die inmiddels al een halve eeuw meegaat, zal aanstaande zaterdag de hoofdact verzorgen van het Pinkpopfestival.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Hoewel het de afgelopen maanden spannend was of de Stones überhaupt naar Landgraaf zouden komen (vanwege de dood van de vriendin van frontman Mick Jagger) ziet het er toch naar uit dat de oude rotten dit weekend de Limburgse weide gaan platspelen, en mogen de Pinkpopbezoekers online stemmen op de nummers die zij door de band ten gehore gebracht willen zien worden op het Megaland-terrein.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Duurste ooit
Aan het boeken van een megaband als de Rolling Stones hangt natuurlijk een flink prijskaartje. Maar hoeveel kostte het nou precies? Het precieze antwoord blijft Pinkpop-nestor Jan Smeets ons schuldig (dat staat op pagina 38 van het contract), maar hij spreekt van ‘de duurste act ooit’. Voorheen was dit Coldplay, die in 2011 voor 1,3 miljoen euro op het festival speelden. Het kost dus een paar knaken, maar dan heb je ook wat.

De rockband komt met een gebruiksaanwijzing van maar liefst 200 pagina’s, waarin de eisen van de bandleden staan genoteerd. Ook daarover houdt Smeets de kaken stijf op elkaar (ook onderdeel van het contract), maar als we in het verleden graven, kunnen we wel een voorzichtige indicatie geven van het eisenpakket van Jagger en consorten.

Snookertafels en Engels meubilair
Zo is bekend dat de Rolling Stones een vrachtwagen vol Engels meubilair meenemen om hun backstage-vertrekken dat knusse cottage-gevoel te geven. Ook staan er al jaren zowel een snookertafel (let op! Een snookertafel is geen pooltafel) als een pingpongtafel en verscheidene flipperkasten op de lijst.

Ook wilden de mannen in het verleden graag opgewacht worden door twee ‘smartly dressed, well-groomed hostesses’ (mooi geklede en goed verzorgde gastvrouwen). Mick Jagger wil absoluut geen bloemen in zijn kleedkamer, de rest van de band vraagt standaard om witte lelies. Enigszins verassend is dat de rockers geen eigen kok meenemen, maar hun culinaire liflafjes voorgeschoteld krijgen van een door de Pinkpop-organisatie aangeboden chef.

Hoewel deze waslijst aan eisen voor Jan Modaal al danig aan de lange kant is, valt het volgens mede-ouwe-rot-in-het-vak Jan Smeets wel mee. En inderdaad, er zijn legio voorbeelden van bands die (in het verleden) verwend gedrag vertoonden door bijvoorbeeld te eisen: om bruine M&M’s uit de kleedkamer te verbannen (Van Halen), om vierkante watermeloen te vragen (Axl Rose) of koffie die tegen de klok in geroerd is (Jennifer Lopez). Wat dat betreft is het helemaal nog niet zo erg gesteld met de Rolling Stones. Oh ja, ze hebben wel een eigen catwalk.

Onderwerpen