Spring naar de content

Als YouTube haar zin niet krijgt worden deze artiesten verwijderd

Sinds het ontstaan van YouTube wordt de website veelvuldig gebruikt om muziek op te luisteren, en er zijn veel artiesten die hun succes volledig aan YouTube te danken hebben. De nieuwe dienst, die vermoedelijk Youtube Music Pass gaat heten, moet gebruikers de kans geven om muziek te bekijken en te luisteren zonder advertenties en reclames tussendoor. Ook biedt de service een mogelijkheid om liedjes te downloaden, iets wat voorheen nog niet (legaal) kon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De streaming-website is van plan om de dienst binnen afzienbare tijd te gaan testen, en heeft alvast een aantal artiesten gedreigd met verwijdering van YouTube, mits hun (veelal kleinere, onafhankelijke) platenlabels niet tekenen voor de licentie-deals van YouTube. En dan gaat het heus niet alleen om artiesten waar geen hond naar luistert, want de zogenaamde indie-labels (kleine platenmaatschappijen) maken zo'n dertig procent van de muziekmarkt uit en sommige artiesten kiezen bewust voor een klein label.

De nieuwe maatregel is enorm controversieel onder indie-labels, en de beroepsorganisatie WIN heeft al een klacht ingediend. Volgens WIN heeft YouTube lucratieve deals gesloten met grote platenmaatschappijen als Warner en Universal en worden kleine maatschappijen afgescheept met veel slechtere voorwaarden. Door te dreigen de video's te verwijderen worden kleine labels min of meer gechanteerd door het machtige YouTube (in casu Google).

Mocht YouTube haar plannen doorzetten, dan zullen onder andere de volgende artiesten van de site verwijderd worden:

1. Adele:

2. Arctic Monkeys (nog eens extra zuur omdat zij een van de artiesten zijn die in 2006 mede door het toen nieuwe medium hun faam verkregen):

3. Jack White: