Spring naar de content

Dit schrijven de Australische kranten over Australië-Nederland

Wanneer voetbalfans in Nederland zich net de slaap uit de ogen hebben gewreven en reikhalzend uitkijken naar het volgende WK-duel, is het bij onze volgende tegenstanders (dat zijn de Australiërs, mocht u dat ontgaan zijn) al een tijdje match day. Vanwege het voor hen ongunstige tijdsverschil met Brazilië zullen zij de wedstrijd noodgedwongen ‘s nachts moeten volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar dat weerhoudt de Ozzies er niet van om toch te kijken. Vroeger was voetbal een sport voor mietjes, een beetje Australiër speelde rugby of Australian rules football. En toegegeven, tegenover de menselijke tanks die de ei-vormige ballen overgooien zijn voetballers ook maar iele mannetjes. Maar de laatste jaren wint de sport aan populariteit, en inmiddels is het de vierde sport van het land (na rugby, Aussie rules en cricket).

En die populariteit is ook te merken binnen de Australische media. Net als in Nederland wordt er druk gespeculeerd en voorbeschouwd dat het een lieve lust is. Maar over het algemeen zijn de verschillende Australische media het met elkaar eens: het wordt moeilijk voor de Socceroos om Oranje in deze vorm te verslaan.

De Sydney Morning Herald publiceerde een kort interview met de Nederlandse ex-coach van het Australische team, Pim Verbeek. Zijn voorspelling: ‘We’ll score at least 3′En met ‘we’ bedoelt Verbeek in dit geval zijn landgenoten, Nederland dus. Verder zegt hij dat Australië achterin erg kwetsbaar en onervaren is.

Ook de tweede stad van Australië, Melbourne, publiceerde het interview met Verbeek, zij het in een volledig andere toon. De titel op de voorpagina van de site luidt alvast: ‘Shut up Pim, we are backing our boys!’, en alvorens het interview in uitgebreidere vorm te plaatsen, worden de teleurstellende resultaten van Verbeek op het WK van 2010 nog eventjes uit de doeken gedaan. Met echte argumenten waarom de Socceroos dan wél gaan winnen komt de krant echter niet.

De Daily Telegraph houdt de moed er wel in. Men verwijst naar de wedstrijd Brazilië-Mexico (0-0) en Costa Rica-Uruguay (3-1) en adviseren de Australiërs om te blijven dromen. Dit advies lijkt een klein beetje op dat van onze eigen Frank Heinen (niet te voorbarig worden, maar ja, 5 fucking 1!!!). In ieder geval hebben de Australiërs in de cijfers een klein voordeel: nog nooit won Nederland een interland van Australië.

Hoe er in Nederland wordt voorbeschouwd leest u hier.