Spring naar de content

Theorie weerlegd: blije Facebookvrienden maken wél vrolijk

Uw beste vriend is smoorverliefd, uw nichtje maakt een mooie wereldreis, de buurman heeft een nieuwe baan en uw ex krijgt een baby. Op Facebook is iedereen altijd gelukkig, zo lijkt het. Maar degenen die eenzaam achter hun bureautje langs al die vrolijke status-updates scrollen, hebben daar helemaal niets aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Tenminste, dat is wat tot nu toe werd gedacht. Het algemene idee heerste dat we behoorlijk ongelukkig werden van al die überblije vrienden. Maar daar komt verandering in. Want een studie wijst uit dat die soms jaloersmakend positieve berichten juist een gunstige invloed hebben op onze gemoedstoestand.

Negatief beïnvloedt ook
Onderzoekers van de Cornwell Universiteit, de Universiteit van Californië en Facebook ontdekten hoe emoties in posts en status-updates vrienden kunnen beïnvloeden. Dat blijkt overigens niet alleen voor positieve, maar ook voor negatieve berichten te gelden.

Het team selecteerde 689.003 willekeurige Facebookgebruikers en manipuleerde hun tijdlijnen. Sommigen kregen meer positieve berichten van vrienden te zien op hun pagina, anderen juist meer negatieve.

Gebruikers met verminderd positief nieuws, gebruikten meer negatieve woorden in hun eigen berichten op het sociale netwerk. Andersom gold hetzelfde: hoe meer positief nieuws gebruikers te zien kregen op hun tijdlijn, hoe positiever ze zelf berichtten.

Privacy
De onderzoekers kregen overigens nooit de precieze inhoud van de posts te zien. In plaats daarvan telden ze het aantal positieve en negatieve woorden van de meer dan 3 miljoen posts. Dat waren in totaal 122 miljoen woorden, waarvan er 4 miljoen positief werden bevonden en 1,8 miljoen negatief.