Spring naar de content

Pijnlijk: Brenninkmeijer waarschuwde voor gevaar politieke benoeming Ombudsman

Alex Brenninkmeijer zag de problemen met het zoeken naar een nieuwe Nationale Ombudsman van mijlenver aankomen. Hij waarschuwde er zelfs voor in een brief aan de Tweede Kamer, maar niemand luisterde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Had de politiek dus maar geluisterd naar de vorige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, toen hij waarschuwde voor de politisering van de Ombudsman. Dan was het nooit zo’n chaos geworden als rond de benoeming van Guido van Woerkom (die later toch weer afstand deed van die benoeming).

Brenninkmeijer legde vanochtend op de radio uit dat hij “met pijn in het hart” terugkijkt op de procedure voor zijn opvolger. Het duurde allemaal veel te lang en de chaos heeft het instituut zelfs beschadigd. In de woorden van Brenninkmeijer: het instituut is “zwaar onder druk” komen te staan door het gedoe rondom Van Woerkom.

Brenninkmeijer had er al voor gewaarschuwd: “Destijds heb ik een brief geschreven aan de Tweede Kamer over de benoeming van de vice-president van de Raad van State. Daarin heb ik aandacht gevraagd voor de grote problemen rondom de benoeming van dit soort topfuncties en de politisering ervan in Nederland.”

Vooral deze uithaal naar Den Haag moet pijn doen bij de politici: “De Tweede Kamer was enigszins getergd en heeft de brief naast zich neergelegd. Er wordt vooral met een politiek oog gekeken, terwijl het eigenlijk om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid gaat in deze functie.”  Auw, auw, auw. Had die Brenninkmeijer het toch goed gezien destijds. Zeg, kan hij niet terugkomen als Ombudsman, al is het maar om even orde op zaken te stellen?