Spring naar de content

Onderzoek: onenightstands zijn goed voor u

Twijfelde u er al een tijdje aan om eens mee te gaan met die leuke man of mooie vrouw? Gewoon doen. Het is nu namelijk officieel: casual seks is goed voor u. Vaak hebben losse sekscontacten een negatief randje en schamen we ons er zelfs voor, maar dat is vanaf nu niet meer nodig. Uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het blad Social Psychological & Personality Science blijkt namelijk dat onenightstands heel goed voor ons zijn en dat we er ons beter door voelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het idee dat onenightstands minder romantisch zijn, je schuldgevoelens bezorgen en tot ongewenste emotionele afhankelijkheid kunnen leiden, kan naar het rijk der fabelen verwezen worden. Sterker nog, casual seks kan je meer zelfvertrouwen geven, depressies verminderen en het geluksgevoel doen toenemen, volgens de Amerikaanse wetenschapper Zhana Vrangalova. Zij peilde met haar team de ‘socioseksualiteit’ onder jongeren, een wetenschappelijke term voor de mate waarin jongeren geïnteresseerd zijn in losse seksuele contacten.

seks640

Foto via rno)

Voor het onderzoek moesten seksueel actieve Amerikaanse studenten een dagboek bijhouden, waarin ze noteerden hoe ze zich na casual seks voelden. 42 procent van de deelnemers bleek al ervaring te hebben met onenightstands, en de studenten die daar niet negatief tegenover staan, waarderen zichzelf meer en staan gelukkiger in het leven. Ze hebben minder kans om een depressie of een angststoornis te krijgen.

Interessanter waren echter de reacties van de deelnemers die weinig tot niet open staan voor losse sekscontacten, maar daar in het kader van het onderzoek toch maar eens toe waren overgegaan. Ook zij ondervonden geen negatieve effecten. Volgens Vrangalova komt het schuldgevoel bij onenightstands niet zozeer voort uit de seks zelf, maar uit andere omstandigheden. Mensen voelen zich bijvoorbeeld schuldig omdat er ze te veel alcohol hebben gedronken, is of omdat ze geen condoom hebben gebruikt.
“Seks is gewoon goed voor je,” zegt de onderzoekster. “Ook binnen een relatie. Dit onderzoek betekent dan ook niet dat casual seks beter is dan seks binnen een relatie.” Ook blijkt er op dit punt geen verschil te bestaan tussen mannen en vrouwen. Het nieuwe onderzoek staat overigens in schril contrast met eerdere studies, die uitwezen dat casual seks wel een negatieve invloed op mensen heeft. Uiteindelijk zult u dus toch proefondervindelijk moeten vaststellen wat onenightstands met u doen.

Onderwerpen