Spring naar de content

Toon mij uw vinger en ik vertel wat u gegeten hebt

Als crimineel moet u natuurlijk nooit uw vingerafdrukken achterlaten. Niet alleen verhoogt dat de kans om gepakt te worden, maar de politie kan nu ook veel van u te weten komen door de afdrukken. Dankzij een nieuwe, baanbrekende vingerafdruk-technologie kunnen rechercheurs zeggen wat een crimineel gegeten en gedronken heeft voordat ze een misdaad begaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Niet alleen kan de nieuwe technologie eten en drinken detecteren, zoals knoflook en koffie, maar het kan ook zien of een crimineel drugs gebruikt heeft en wat het geslacht van een crimineel is, dan ben je als agent toch al halverwege. De Britse wetenschappers kunnen met de scan ook vertellen hoe lang een vingerafdruk al op de plaats delict is. De onderzoekers werken samen met de Britse politie, die op dit moment proeven doet met de technologie op vingerafdrukken op plaatsen delict, de zogeheten Maldi-Msi technologie.

fingerSimonaFrancese640

(Dr. Simona Francese. Foto via Sheffield Telegraph)

Hoofdonderzoeker Dr. Simona Francese legt uit: “We vonden sporen van cocaïne en ook cocaïne metaboliet. Dat vertelde ons gelijk dat de persoon die de vingerafdruk achterliet niet alleen cocaïne aanraakte, maar het ook werkelijk tot zich genomen heeft. Met voedsel heb ik het op mijn eigen vingerafdrukken getest. Ik dronk een kop koffie, keek op mijn vingerafdrukken en na tien minuten deed ik dat weer en zag ik een duidelijk signaal van cafeïne.” Met de technologie kan dus niet alleen gezien worden wat iemand heeft aangeraakt, maar wat ook daadwerkelijk in het lichaam gekomen is. Zoals eten en drinken.

De bedoeling is om de Maldi-Msi technologie op termijn te integreren in standaard forensische procedures. Francese: “Het is een waardevolle mogelijkheid om meer authentieke informatie over de crimineel te verzamelen, die veel kan toevoegen aan het onderzoek. We zijn binnenkort in staat om nauwkeurig de leeftijd van iemand te achterhalen en ook de gewoonten van de dader.”