Spring naar de content

EU looft Nederland om aanpak extremisten

Zo’n 120 tot 150 Nederlandse jihadstrijders zijn oorlog aan het voeren in Syrië, blijkt uit cijfers van International Centre for the Study of Radicalisation en de Soufan Group. In verhouding met België en Frankrijk is dat een verrassend laag aantal. De reden? Nederland was zich al heel vroeg bewust van het gevaar, aldus Gilles de Kerchove, EU-coördinator terrorismebestrijding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

“Nederland was zich heel vroeg bewust van het gevaar, waarschijnlijk door de moord op Pim Fortuijn in 2002 en Theo van Gogh in 2004”, aldus de Kerchove tegenover Trouw. “Het heeft een evenwichtig en intelligent antiterreurbeleid met zich meegebracht en gaf blijk aan een voortreffelijke samenwerking tussen politie, justitie, sociale diensten, dokters, internetspecialisten enzovoorts.” Niet alleen op lokaal niveau met wijkagenten die zorgwekkend gedrag signaleren, maar ook op internationaal gebied met antiterreurfora trok Nederland de kar volgens de EU-topman.

Zijn wij in Nederland dan toch te kritisch op de aanpak van het kabinet omtrent Nederlandse jihadisten? Een positief geluid over de Nederlandse aanpak is in ieder geval nieuw. Onder meer de PVV uitte al zijn bedenkingen en beweert dat het ‘wachten op een aanslag’ is. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans pareerde die kritiek onlangs als volgt: “Alle verhalen alsof wij naïef zouden zijn en niets zouden doen, kan ik echt terzijde schuiven. U kunt ervan verzekerd zijn dat wij alles zullen doen om die veiligheid van de burgers optimaal te beschermen tegen deze manifeste dreiging.”

Ondanks de op handen zijnde bezuiniging op de AIVD kunt u vooralsnog rustig slapen.