Spring naar de content

Nieuwe wet in Rusland verbiedt het gebruik van scheldwoorden

En de Russen mochten al zo weinig. Protesteren met een microfoon en een felgekleurde bivakmuts, en ze zitten dik anderhalf jaar in een strafkamp. Brokeback Mountain uitlenen aan de buurjongen, tweeënhalf jaar brommen bij op wegens ‘homopropaganda’. En sinds gisteren is er een nieuwe wet van kracht, die het gebruik van bepaalde krachttermen verbiedt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De verboden woorden zijn de volgende. We hebben de uitspraak er voor de zekerheid achter gezet, voor wie in een recalcitrante bui is en toevallig een weekje in Moskou vertoeft.

‘хуй’ (khuy). Lul. Uitgesproken als: choej
‘пизда́’ (pizda). Kut. Uitgesproken als: pi-zdah
‘еба́ть’ (yebat). Neuken. Uitgesproken als: jè-bat
‘блядь’ (blyad). Hoer. Uitgesproken als: bal-jet

Het gebruik van deze vier vieze vuile vulgaire vunzigheden is voortaan verboden in kunst en media. Boek, film, muziek, theater en blog – één verspreking en de persoon of organisatie in kwestie krijgt een boete van omgerekend zo’n 90 tot 1700 euro.

Van informatiecensuur is Poetin niet vies. We kennen natuurlijk de anti-homopropagandawet, die Russen verbiedt homoseksualiteit te propageren onder minderjarigen. Daarnaast is het voor journalisten, activisten en bloggers (lees: iedereen) verboden om lasterlijke opmerkingen te maken jegens rechters, officieren van justitie en agenten (lees: het gezag). En dan is er nog de Internetwet, waarmee de overheid zich de mogelijkheid verschaft websites te verbieden die haar niet aanstaan. En dan gaat het niet alleen om kinderporno, maar ook om websites over zelfmoord en drugs.

Films die de vier gewraakte scheldwoorden bevatten zullen niet meer worden gedistribueerd door de staat, en wat betreft dvd’s, cd’s en boeken: die worden in archieven opgeborgen, voor alle zekerheid geseald en wel.

Het is overigens niet helemaal duidelijk wat er zal gebeuren met schofferende muziek, boeken en films gemaakt vóór de invoering van deze wet. Alsof het allemaal al niet vervelend genoeg is. Pizda-zooi.