Spring naar de content

The Daily Mail: ‘Beatrix’ tirade tegen de Britten’

Het portretteren van een staatshoofd – er zal voor menig kunstenaar geen bokaal tegenop kunnen. De Britse schilder Howard Morgan kreeg deze eer maar liefst drie keer. Allereerst koningin Elizabeth Bowes-Lyon (the Queen Mum), in 1988 haar dochter, de huidige koningin Elizabeth, en in datzelfde jaar onze eigen toenmalige koningin Beatrix.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Vanochtend publiceerde de Britse tabloid The Daily Mail een interview met Howard Morgan over zijn ervaringen als hofschilder. Overigens is het plaatsen van een kleine kanttekening geboden: dit is hetzelfde boulevardblad dat Elton John er ten onrechte van beschuldigde zich als een arrogante dictator te hebben gedragen op een feest, en schreef dat J.K. Rowling werd gepest door medeparochianen, wat eveneens bezijden de waarheid was.

Opmerkelijk zijn de uitspraken van Morgan in het boulevardblad allermeest. In 1988 werd hij benaderd door Unilever om zowel Elizabeth als Beatrix te vereeuwigen in een staatsieportret, gezien het heuglijke feit dat stadhouder Willem III van Oranje en diens vrouw Maria precies driehonderd jaar geleden naar Londen kwamen en daar de troon bestegen.

Bron:
Bron

Volgens The Daily Mail gaf de dubbele opdracht Morgan, lid van The Royal Society of Portrait Painters, een intrigerend kijkje in de verschillende stijlen van de twee vorstinnen. Beatrix wilde bijvoorbeeld graag een achttiende-eeuwse gouden kandelaar op haar portret afgebeeld zien. Morgan briefde die informatie door aan zijn eigen koningin, die op haar beurt twintig van deze kandelaars liet opstellen in de salonkamer waar ze poseerde. Naar eigen zeggen wees Morgan The Queen erop ze er met zoveel kandelaars uit zou zien als een antiekhandelaar, waarna er op haar portret uiteindelijk ook maar een werd afgebeeld.

Tirade
Het interview in The Daily Mail wordt nog interessanter als de schilder vertelt hoe onze koningin zich opwond over de Britse obsessie met de Slag om Engeland. “It was a tirade in which she said we were always going on about the War,” aldus Howard Morgan. “It seemed extraordinary.”

Verderop in het artikel vertelt Morgan hoe hij een van de hondjes van de moeder van koningin Elizabeth, de eerder genoemde Elizabeth Bowes-Lyon, per ongeluk in zijn middenrif schopte en de lucht in katapulteerde. Ook al is The Daily Mail zoals gezegd niet de meest betrouwbare krant, zulke anekdotes over onze prinses en de Britse royals blijven leuk om te lezen.

Onderwerpen