Spring naar de content

Duitsland verslaat Brazilië ook op de financiële markten

Het enige voordeel dat ik gisteren in de monsteroverwinning van Duitsland op Brazilië kon zien is de toenemende kans dat de Duitsers in de finale overmoedig worden terwijl de Nederlanders vroegtijdig zijn gewaarschuwd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Jammer genoeg leert de geschiedenis dat juist Duitsers weinig aanleg voor overmoed hebben en Nederlanders des te meer.

Eerst maar eens zien of we de Argentijnen op hun rug krijgen, vanavond.

Meer op mijn vakgebied konden de Brazilianen al veel eerder iets van Duitsland leren. Wat feiten op een rijtje.

Terwijl wij in hier in het superieure Europa in een diepe financiële crisis zaten vierde Zuid-Amerika en in het bijzonder Brazilië een financieel feestje als almaar groeiende emerging market. Tot in 2013 uitte dat zich in een almaar betere presterende Bovespa, de beurs van Brazilië, in vergelijking met die van Duitsland, de DAX. Maar de afgelopen vijf jaar is de Dax 79 procent gestegen terwijl de Bovespa 5 procent verloor.

Kreeg de Braziliaan voor één euro in 2010 nog ruim 12.000 Braziliaanse reais (de Braziliaanse munt), tegenwoordig zijn dat er nog maar ruim 3000.

Kijken we naar de rente, dan betaalt de Duitse overheid op tienjarige staatsobligaties een rente van zo’n 1,21 procent. Brazilië moet op dit moment ruim 12 procent op tafel leggen.

Toch had een deel van de financiële wereld, waaronder de topbanken Goldman Sachs en Standard Chartered, tot gisteren een groot vertrouwen in Brazilië, althans: zolang het om voetballen ging. Beide banken waren zeker van de overwinning van Brazilië. Gelukkig rekenen hun klanten hen daarop niet af.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.