Spring naar de content

Emo-etende 50-plus vrouwen, opgepast!

Een beetje emo-eten is de gemiddelde Nederlandse vrouw niet vreemd. U bent gedumpt, ontslagen, of heeft juist een stressvolle baan. Wat is dan lekkerder dan een zak zoute chips, een dikke reep chocolade of vette patat met mayo? Op korte termijn niets, zo lijkt. Maar wees op uw hoede: ongezond eten en stress blijken een nog slechtere combinatie dan we tot nu toe al dachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het hebben van stress vertraagt de stofwisseling na het eten van vet voedsel, waardoor er in de uren na de maaltijd minder calorieën worden verbrand. Let wel: dit geldt (vooralsnog) alleen voor vrouwen van middelbare leeftijd. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers van de Ohio State University. Zij onderzochten 58 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry.

Na het beantwoorden van een vragenlijst over stressfactoren in haar leven, kreeg iedere vrouw een vette maaltijd van 930 calorieën voorgeschoteld. En jawel: vrouwen met kopzorgen verbrandden in de zeven uren daarna gemiddeld 104 calorieën minder dan de dames zonder stress. En dat kan op jaarbasis zomaar oplopen tot vijf kilo.

Het effect van stress en vet eten op mannen en hun lichaamsgewicht is niet onderzocht. Maar de wetenschappers verwachten dat het – dankzij hun grotere spiermassa – minder invloed heeft dan bij vrouwen. Dus stressvolle heren, gooi er vooral nog een kroketje in.