Spring naar de content

Juni 2014 is de warmste maand ooit gemeten

Gefeliciteerd! U bent de warmste maand ooit goed doorgekomen. Over ons land hangt al een tijdje een verzengende hitte met subtropische temperaturen. Niet gek dus, dat ook de afgelopen junimaand de warmste was sinds 1880.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Juni 2014 gaat de boeken in als wereldwijd de warmste maand sinds het begin van de waarnemingen in 1880. Dat laat de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) weten. Volgens de data van de Amerikaanse weerdienst bedroeg wereldwijd de gemiddelde temperatuur van de grond en aan de oppervlakte van de oceanen 16,22 graden Celsius. Dat is 0,72 graden warmer dan het gemiddelde van de 20e eeuw voor die maand. Ook is het record van juni 2010 verbroken, dat tot die dan toe de warmste maand was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

juni2014640

Volgens onderzoeker Derek Arndt ligt de oorzaak onder meer bij de veel warmere oceanen. Maar ook El Niño, het opwarmen van de Grote Oceaan, heeft een belangrijke bijdrage geleverd. “Het grootste deel van de planeet is in juni blootgesteld aan temperaturen die boven het gemiddelde lagen, met recordtemperaturen voor de regio’s in het zuidoosten van Groenland, het noorden van Zuid-Amerika, het oosten en centrum van Afrika en delen van het zuiden en zuidoosten van Azië,” aldus de NOAA.

De data zijn een gemiddelde van de hele wereld en klimaatverandering is natuurlijk anders op verschillend plaatsen. Vooral in Nieuw-Zeeland, Midden-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk nam de gemiddelde temperatuur flink toe. Het altijd veel koudere Antarctica is overigens buiten beschouwing gelaten en zit vanzelfsprekend ver onder het gemiddelde. Ook gelden de cijfers voor de hele wereld. De gemiddelde juni-temperatuur in Nederland was dit jaar 16,2 graden, bijna een graad hoger dan in 2013 maar bijvoorbeeld niet zo hoog als de warme junimaand van 2003, toen in De Bilt een gemiddelde van 18,3 graden werd gemeten.

Onderwerpen