Spring naar de content

Hypocrisie en geruzie rondom sancties: ook Engeland exporteert wapens naar Rusland

Gisteren kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten bijeen om nieuwe sancties tegen Rusland te bespreken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Een verdeelde EU kwam niet verder dan een ongedefinieerde uitbreiding van de zwarte lijst met Russische personen en bedrijven wiens financiële tegoeden in Europa bevroren zullen worden bevroren. Dit tot ongenoegen van de Verenigde Staten en de Britten die graag hardere sancties zouden zien. Boter op het hoofd van de Britten, nu blijkt dat het land zelf wapens blijft verkopen aan Rusland.

Niet verrassend wel eigenaardig
Het mag eigenlijk ook geen verrassing heten dat Groot-Brittannië de economie liever niet ontwricht ziet worden door een sanctieoorlog met Rusland, ondanks de harde taal richting dat land. Wel is het op zijn minst eigenaardig te noemen dat de Britse premier David Cameron, die Frankrijk deze week veroordeelde om een exportdeal ter waarde van 1,2 miljard euro voor twee oorlogsschepen met bestemming Rusland, zelf nog steeds de export van oorlogsmaterieel naar Rusland blijkt toe te staan.

Luchtafweergeschut en raketten
Premier Cameron beweert dat het land sinds maart dit jaar geen wapens naar Rusland heeft geëxporteerd, maar leden van het Brits parlement spreken dit tegen door vandaag bekend te maken dat de overheid bijna onverminderd vergunningen uitgeeft voor de export van wapentuig naar Rusland. Slechts 31 exportvergunningen zijn teruggetrokken terwijl de overige 251 nog immer van kracht zijn. Hierdoor kan de export van bijvoorbeeld luchtafweergeschut, raketten en raketwerpers richting Rusland gewoon doorgaan.

Hoewel de Britse overheid tegenspreekt dat het wapenhandel met de Russische overheid bedrijft, en het luchtafweergeschut bijvoorbeeld slechts naar een Russische haven ging omdat het daar aan Brazilië werd verkocht, blijft toch vooral het pot-verwijt-de-ketel gevoel hangen. En de zure smaak van besluiteloosheid nu Europese landen priemend met de vinger naar elkaar wijzen waar het sancties aangaan betreft. Welk land zal als eerste in het diepe durven springen, toch Nederland misschien?