Spring naar de content

Het dodelijke Torinstinkt van Aaron Ramsey

Aaron Ramsey is zomaar een voetballer. Een middenvelder uit Wales, die voor Arsenal speelt. Vaak speelt ie goed, soms minder en af en toe maakt hij een doelpunt. Vaker niet dan wel trouwens, een probleem dat hij deelt met veel van zijn teamgenoten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Hij was mij nooit zo opgevallen, Aaron Ramsey. Dat had gerust nog een paar jaar door kunnen gaan, Aaron Ramsey als mijn blinde vlek, misschien wel een hele loopbaan lang. Tot ik vanmorgen een tweet las van Michel Abbink.

Eerste eskimo
(U kent Michel Abbink? Michel Abbink is een lokale beroemdheid op Twitter. Als @sportzeloot bericht hij de hele dag over de meest absurde sportstatistieken. Hoeveel keer scoorde een katholieke speler met zijn linkerbeen in de onderlinge ontmoetingen tussen NAC en FC Groningen? Wie scoorde de meeste doelpunten met z’n rug in de Primera Division? Hoe heette de eerste eskimo die een contract kreeg bij een West-Vlaamse profclub? Heeft Ard van Peppen meer balverlies na zonsondergang? Wie hebben meer balcontacten in mistwedstrijden: vegetariërs of liefhebbers van filmhuisfilms uit de voormalige Sovjetrepublieken? Op welke datum in de geschiedenis gaf Real Madrid het minste geld uit? Wanneer en in welk land eindigde een competitie volledig in alfabetische volgorde? Vragen die u vermoedelijk nooit gesteld zou hebben, als u niet wist dat er iemand op de wereld rondwandelde die ze zonder haperen kon beantwoorden. Michel Abbink weet al die dingen, zijn hoofd is als een omgevallen stellingkast van voetbalstatistieken: overal dwarrelen blaadjes en notities, die op gezette tijden als ‘weetje’ op Twitter verschijnen).

Dit stond er: ‘Er sterft altijd een beroemdheid vlak nadat Ramsey scoort voor Arsenal: Whitney Houston, Steve Jobs, Khadaffi, Bin Laden en nu Robin Williams.’
Ik probeerde de omvang van deze ontdekking te bevatten.
Lukte niet.
Allerlei vragen drongen zich op:
Hoe houd je zoiets bij?
Waarom houd je zoiets bij?
Wist Aaron Ramsey dit?
Moest Aaron Ramsey hiervan op de hoogte worden gesteld?
Ramsey scoorde – in de competitie – in de afgelopen drie jaar dertien goals. Wie zijn die andere negen celebrities die het loodje hebben gelegd zonder dat wij er erg in hadden? En welke tijdsbepalingen hield @sportzeloot aan: na hoeveel dagen was een beroemde dode niet meer direct aan het Torinstinkt van Aaron Ramsey te wijten?
Bestaat er dan toch meer tussen hemel en Emirates Stadium?

Gnocchi met ricotta
Het onaangename aan dit soort statistieken is dat je aan jezelf gaat twijfelen: als de vleugelklap van een vlinder aan de andere kant van de wereld een orkaan veroorzaakt en een doelpunt van een Welshe middenvelder een dode beroemdheid tot gevolg had; wat waren de gevolgen van mijn acties dan wel niet? Ik at gisteren gnocchi met ricotta. Ik probeerde een nieuwe martelmachine in de sportschool. Ik maakte het bed pas op vlak voor ik er weer in zou gaan liggen.
Allemaal dingen die ik niet vaak doe, maar die wel eens voorkomen, subtiele afwijkingen in een toch al niet te strak dagritme. Wat waren de gevolgen daarvan? En wie hield die bij? Michel Abbink?

Voor Aaron Ramsey zijn er twee opties: onmiddellijk stoppen met professioneel voetbal om verdere verdachtmaking te voorkomen. Of komend weekend een hattrick maken en bidden dat er in de dagen erna niets gebeurt met K3.