Spring naar de content

Netflix mogelijk (weer) duurder

Dat hadden zelfs de Amerikaanse eigenaren niet verwacht: Nederland is in Europa de sterkste groeimarkt voor online videodienst Netflix. Ruim een miljoen landgenoten hadden in het tweede kwartaal voor 8,99 (was 7,99) euro een abonnement. Maar uiteindelijk zal de prijs voor de consument hoger komen te liggen: de internetproviders zullen geld gaan eisen van Netflix, net als sinds deze week in Amerika gebeurt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Ook aan de overzijde van de oceaan is Netflix namelijk zeer populair, zozeer zelfs dat het daar een derde deel van de internetcapaciteit opslokt en samen met Youtube van Google zelfs de helft. Met drie van de vier grote providers in Amerika (Comcast, Verizon en AT&T) had Netflix al een contract, deze week kwam daar de gigant Time-Warner bij. Dat contract komt er op neer dat Netflix (’knarsetandend’, zegt het zelf) de providers betaalt voor extra snelle doorgave van het signaal. Hoeveel wordt uiteraard niet bekend gemaakt, maar het zal uiteindelijk de gebruiker zijn die die extra kosten mag ophoesten.

In Nederland is de situatie wat minder ingewikkeld: er zijn nog 3 grote providers over en straks nog maar 2, als UPC en Ziggo onder hetzelfde bedrijf zouden gaan vallen. Het ligt dan in de rede dat die twee ook gaan onderhandelen met Netflix over extra betalingen. Zeker nu het bedrijf hier als kool blijkt te groeien en dus een steeds groter deel van de bandbreedte inneemt. Dan is het nog maar zeer de vraag of Netflix dat lage tarief van 8,99 euro kan blijven handhaven.

Het gaat in deze kwestie overigens niet alleen over geld. Belangrijker misschien nog wel is wat deze ontwikkelingen doen met de neutraliteit van het internet. Met andere woorden: krijgen alle diensten en websites op het internet van de grote providers dezelfde kansen of ontstaat er een snel en een langzaam internet. Dat langzame internet is dan voor de dienstverleners die niet aan de providers wensen te betalen.

In Amerika is daarover natiewijd een felle discussie uitgebroken, onder meer op gang gebracht door een groot aantal mensen dat daar beroemd is geworden via een Youtubekanaal en die waarschijnlijk minder fans hadden gehad als Youtube op het langzame internet te vinden zou zijn geweest. De discussie is des te feller omdat er daar binnenkort nieuwe regels moeten komen voor juist die netneutraliteit.

Nu staat in Nederland (als bijna enige land) netneutraliteit in de wet en zou je dus denken dat we hier gevrijwaard zouden moeten zijn van die discussie. Maar de druk op het internet neemt toe, onder meer door de stijgende populariteit van bijvoorbeeld Netflix. Er komt een moment, in een niet zo verre toekomst, dat providers en/of dienstverstrekkers zich gedwongen zullen zien tot andere maatregelen. Die gaan u geld kosten, reken daar maar op.

Onderwerpen