Spring naar de content

Doodnormaal in Japan: alvast proefliggen in je kist

In Japan hebben ze niet zoveel moeite met het omarmen van hun sterfelijkheid. Op het Shukatsu Festival komt de uitvaartwereld naar Tokio om daar de nieuwste trends op het gebied van de dood te promoten. En daar komen massa’s Japanners graag naar toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Wat u er zoal kan doen op deze overlijdensRAI? Een mooi pak passen om te dragen als het leven voorbij is bijvoorbeeld, alvast een foto laten maken voor op de kist, of een vergelijking maken tussen verschillende begrafenisaanbiedingen. Maar volgens The Sun is de meest populaire bezigheid toch wel het ‘proefliggen’. De belangstellenden kunnen alvast even in hun kist gaan liggen waardoor hun dierbaren nu alvast kunnen zeggen of de kist wel goed past.

shukatsu-japan-death-experience-coffin-2
Foto’s via ()

Ook JapanTrends bezocht het lugubere gebeuren een paar jaar geleden en keek flink op van de grote belangstelling voor Shukatsu Festival. “De bezoekers waren van alle leeftijden: mannen van 26, maar ook vijftigers en zestigers. Iedereen was heel pragmatisch bezig met hun eigen lot en over dat van bijvoorbeeld hun ouders. De sfeer was heel relaxt en rustig. Niemand vond het ook ongemakkelijk om op de beurs te zijn. Ze lieten zich graag fotograferen.”

shukatsu-japan-death-experience-coffin-1

De oorzaak van de grote belangstelling voor de beurs is de recessie, zo schrijft Japantrends. Voor veel Japanners is een begrafenis erg duur en daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden. De economische situatie zou de mensen zodoende dwingen nuchterder naar de dood te kijken.

Onderwerpen