Spring naar de content

Groei Airbnb zet door: record van 425.000 huurders per nacht

Boekingssite Airbnb groeit nog steeds als kool en zorgt daarmee voor een wildgroei aan verhuur van kamers en appartementen. Een aantal Amsterdamse politieke partijen maakt zich grote zorgen, de afgelopen zaterdag wist de website maar liefst 425.000 ruimtes te verhuren wereldwijd, een nieuw record.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Het bestuur van de Amsterdam Bed and Breakfast Association noemt de komst van Airbnb ‘vechten tegen de bierkaai’, daarmee doelend op de zwartgeldeconomie en de inkomstenbelasting die via Airbnb ontweken kan worden. “Wij moeten aan regels voldoen en belasting betalen, terwijl anderen dat niet doen. Concurrentie is prima, maar dan wel eerlijke concurrentie”, zo vertelt een bestuurdslid aan EenVandaag.

In Amsterdam staan inmiddels meer dan 6000 adressen ingeschreven waar tegen betaling overnacht kan worden. De Bed and Breakfast Association zegt dat het niet te doen is om deze allemaal te controleren op veiligheidseisen, overlast en belastingen, al wordt daar wel een dappere poging voor gedaan: wanneer een appartement dat dienst doet als hotel niet veilig is voor de gasten, of als er sprake is van veel overlast, dan moet deze worden gesloten. “De gemeente zet gelukkig wel in op de echte overlastsituaties en onveilige situaties. Er zijn gewoon illegale hotels in Amsterdam. Woonhuizen waar iedere nacht tien tot twintig gasten verblijven.”

Ondertussen is CEO en oprichter Brian Chesky dik tevreden met de recordnacht van afgelopen weekend. Op Twitter vermeldde hij trots dat het de ‘grootste avond ooit’ was.

Mocht u toevallig steeds vaker groepjes Duitsers, Japanners of Spanjaarden in uw normaal zo rustige hoofdstedelijke straat zien rondstruinen: de oorzaak kan wel eens Airbnb zijn. Bekijk op deze kaart hoeveel hotels uw straat inmiddels telt.

Onderwerpen