Spring naar de content

‘Kim Jong-un is ceremonieel staatshoofd, anderen besturen het land’

Kim Jong-un heeft, anders dan meestal wordt aangenomen, niet de touwtjes in handen in Noord-Korea. Dat stelt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, in een vraaggesprek met Radio 1.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Hij kwam tot dat inzicht na gesprekken met voormalige bewoners van het dictatoriaal bestuurde land. In september zal er in Leiden een bijeenkomst zijn voor bannelingen uit Noord-Korea die een hoge functie binnen het regime hadden, georganiseerd door Breuker.

Een van de aanwezigen is Jang Jin-sung, ooit huisdichter van het Noord-Koreaanse regime onder Kim Jong-il. Tien jaar geleden liep hij over naar Zuid-Korea. Dit jaar publiceerde hij de Engelse vertaling van zijn memoires Dear Leader. De namen van de andere aanwezigen worden om veiligheidsredenen tot het evenement geheim gehouden. “Deze mensen staan onder bescherming, en dat is niet ten onrechte,“ aldus Breuker tegenover Radio 1.

Gezicht van het regime
De genodigden bieden volgens de hoogleraar een unieke kijk van binnenuit, bijvoorbeeld betreffende de positie van dictator Kim Jong-un. Want waar zijn vader Kim Jong-il een echte alleenheerser was, zou Kim Jong-un slechts het gezicht van het regime zijn. “Bijna een soort ceremonieel staatshoofd,” volgens Breuker. De oude vrienden van zijn drie jaar geleden overleden vader hebben nog altijd de macht in het land. Noord-Korea wordt bestuurd door een groot bureaucratisch instituut, door mensen waarvan we de naam niet eens weten.

Lachen naast een pan glijmiddel
Kim Jong-un kan het land ook bijna niet besturen, als je ziet hoe vaak hij naar fabrieken gaat, mensen de hand schudt en van alles en nog wat inspecteert, aldus Breuker. En als er iets in de communistische dictatuur niet in nevelen gehuld wordt, is het wel dat Kim Jong-un graag dingen inspecteert. Er is zelfs een Tumblr aan gewijd. Ook The Telegraph maakte deze week een selectie van zijn bizarre mediamomenten. Want een dictatuur leiden kun je misschien niet aan hem overlaten, maar lachend naast een pan glijmiddel staan, lachend naast een groep geiten staan, lachend tussen twee met champignons begroeide muren staan en dameskousen inspecteren des te meer.

kimjong kimjong2 kimjong3

Meer foto’s via The Telegraph