Spring naar de content

Weekblad HP/De Tijd: Hoera! Een nieuw klimaat

In ons digitale weekblad vindt u de beste website-artikelen van de afgelopen week én een groot artikel uit ons papieren magazine, deze keer een klassiek verhaal van Mark Traa, die betoogt dat klimaatverandering zo gek nog niet is, ook al kan dat leiden tot een natte augustusmaand. Dat en meer in een fraai vormgegeven en interactieve pdf, die u bijvoorbeeld op uw tablet kunt lezen. Het weekbladgevoel voor het weekend! Hieronder enkele highlights.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Hoera! Een nieuw klimaathoera!
Het weer is flink van slag, deze maand. Bijna dagelijkse stortbuien maakten deze augustus tot de natste ooit in Nederland gemeten. Waar velen zich ernstig zorgen maken over ons veranderende klimaat, wordt de opwarming van de aarde door Mark Traa warm onthaald. “De nieuwe boulevards van Europa liggen in de Lage Landen. Scheveningen wordt Costa del Haag.”

In zijn betoog bepleit Traa de voordelen van klimaatverandering voor Nederland, die zich niet zullen beperken tot onze vrijetijdsbesteding. Ook op het gebied van gezondheid en economische voorspoed zal een hogere temperatuur ons geen windeieren leggen. En andere landen die wel in de problemen raken? Nederland is als geen ander land in staat om die te helpen om de gevolgen van klimaatverandering in goede banen te leiden. Move over, Al Gore!

verenigde-staten-versus-china-wereldoorlog-160x160Wereldvrede in gevaar? VS en China op ramkoers
Er waait een gure wind door Zuidoost Azië die voorlopig niet gaat liggen nu de spanning stijgt rondom de Zuid-Chinese Zee. ‘De Perzische Golf van de 21ste eeuw’, zoals de Zuid-Chinese Zee wel genoemd wordt, is niets minder dan de toekomst van de wereldeconomie. De zeebodem herbergt enorme hoeveelheden olie en aardgas, en daarop maken supermacht China én de omliggende landen aanspraak, met internationale spanningen tot gevolg. Ook de VS mengen zich in het dispuut en bouwen hun militaire aanwezigheid in het gebied in hoog tempo uit. Daarmee lijkt hét conflict van de toekomst zich te ontvouwen in Azië, met grote gevolgen voor Europa.

Zelfportret: Thomas AzierThomas-Azier160
Zijn debuutalbum Hylas is misschien wel het best ontvangen debuut van dit jaar. 3voor12 noemde de plaat ‘een monsterprestatie’ en ‘een album waar je bek van openvalt’. Reden genoeg om Azier te onderwerpen aan een ‘Zelfportret’: een klassieke serie vragen, gebaseerd op de vermaarde questionnaire van Marcel Proust. “De scheidslijn tussen creativiteit en gekte is – net als tussen liefde en geweld – flinterdun.”

scotland-160x160Dubbeltje op zijn kant voor voortbestaan Verenigd Koninkrijk
In september gaan de Schotten naar de stembus om te beslissen over onafhankelijkheid. Volgens de peilingen wil een kleine meerderheid bij Groot-Brittannië blijven, maar de uitkomst is allerminst zeker. Wat zou het beste zijn voor Schotland? Dat is vooralsnog onduidelijk. Maar wat wel vaststaat is dat België en Spanje, landen waar vergelijkbare afscheidingsbewegingen actief zijn, de Schotse ontwikkelingen met argusogen zullen volgen.

 

cover Online magazine week 35

Onderwerpen