Spring naar de content

Oeps. Timmermans onzeker van topfunctie in Brussel

Krijgt minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) een zware portefeuille als hij straks naar Brussel gaat? Misschien wel, maar het staat allerminst vast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Timmermans doet er zelf het zwijgen toe, net als zijn toekomstige baas Jean-Claude Juncker. Ja, de minister heeft een sollicitatiegesprek met Juncker gehad over de baan van Eurocommissaris namens Nederland, maar veel meer weten we niet.

Er wordt dan ook volop gespeculeerd over de nieuwe baan van Timmermans. Hij zou eerste vicevoorzitter moeten worden van Juncker, die straks voorzitter van de Europese Commissie is. Timmermans zou zich in die rol bezig moeten houden met de Strategische Agenda.

Premier Rutte zei tijdens een debat tegen de Kamer: “De bijzondere kwaliteiten van minister Timmermans worden zowel binnen Nederland als in Brussel breed erkend. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij de komende jaren een belangrijke rol zal spelen, voor Europa en voor Nederland.”

Een gok
Maar gaat Timmermans echt een belangrijke rol spelen in Brussel? Dat is onzeker, zeggen PvdA’ers vandaag tegen De Telegraaf. “Het is een gok,” aldus een hooggeplaatste PvdA’er tegen de krant op de vraag of het een topbaan wordt. Een andere PvdA’er denkt dat het wel goedkomt: “Timmermans zou niet vertrekken als hij erop achteruitgaat.”

De PvdA is dus verdeeld. Niemand weet wat Timmermans allemaal mag gaan doen van Juncker en de Europese lidstaten. Een liberaal zegt tegen de krant waar het volgens hem op staat: de nieuwe functie is vergelijkbaar met die van een minister zonder portefeuille. “Je gaat voor een zware financiële baan en komt terug met een administratieve functie.”

Dat klinkt niet zo best voor Timmermans. Mag je eindelijk naar het buitenland – Timmermans werkt er al zijn hele politieke loopbaan naar toe – en dan krijg je misschien een administratieve functie die net zo goed had kunnen worden gegeven aan ieder ander. Oeps.