Spring naar de content

Historisch: de dalai lama heft de dalai lama op

Met het overlijden van de huidige dalai lama sterft de laatste dalai lama. De leider van het Tibetaans boeddhisme wil niet dat er een opvolger gekozen wordt. Dat zegt hij in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De 79-jarige dalai lama zegt dat het geen nut meer heeft om een nieuwe dalai lama aan te stellen na zijn dood. Het zou teveel politieke onrust geven. Ook is hij bang dat er een ‘zwakke dalai lama’ wordt gekozen, waardoor de positie ‘enkel ten schande zou worden gemaakt.’

Eeuwenlang zochten geestelijken na de dood van een dalai lama naar zijn reïncarnatie, vaak geleid door visioenen en tekenen in de natuur. Kwamen ze terecht bij een jongen die omstreeks de dood van de leider was geboren, dan werd deze aangewezen als nieuwe dalai lama.

Historische uitspraken
Maar nu Tibet al decennialang bezet wordt door China, die de dalai lama niet erkennen als leider van het Tibetaanse volk en hem daarom in ballingschap plaatsten, lijkt aan deze traditie een eind te komen.
Hoogleraar boeddhistische filosofie André van der Braak noemt de uitspraken in een interview met Trouw ‘historisch’. “Stel je voor dat een paus zou zeggen dat het na zijn overlijden afgelopen is met het pausschap en dat hij erop vertrouwt dat de bisschoppen er verder zelf wel uitkomen. Tussen Tibet en Rome zijn talloze verschillen, maar deze boodschap heeft een vergelijkbare impact.”

Tenzin Gyatso, zoals de veertiende dalai lama heet, denkt dat het Tibetaanse boeddhisme goed blijft functioneren na zijn dood. Ook zonder leider. “We hebben een zeer goede organisatie opgebouwd met uitstekend opgeleide monniken en geleerden.” Zijn uitspraken komen niet helemaal uit de lucht vallen: reeds in 2011 deed hij al afstand van het politiek leiderschap van Tibet. Ook vroeg hij zich toen af hoe lang het instituut nog mee zou gaan. Tegenover Welt onderstreepte hij dat gisteren: “Het instituut van de dalai lama heeft zijn beste tijd gehad.”

Onderwerpen