Spring naar de content

Producent: ‘Geen acteurs in datingprogramma The Undateables’

Voor het BNN-programma The Undateables worden absoluut geen acteurs ingehuurd om op date te gaan met de kandidaten. Dat zegt directeur Peter Lubbers van Zodiak Nederland, de producent van het programma.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Resumé: vorige week was de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het televisieprogramma The Undateables. In dit programma gaan jongeren met een beperking op zoek naar een date. De 27-jarige Denise, die door een groeistoornis slechts 1.30 meter lang is, ging in de eerste episode op date met een zekere Ricardo. HP/De Tijd kwam tot de ontdekking dat Ricardo in werkelijkheid Ricardo Gerritsen heet en in het dagelijks leven acteur is. Op de vraag of hij als acteur aan het programma heeft meegewerkt, antwoordde hij dat hij dat niet kon zeggen omdat hij ‘een wurgcontract’ getekend heeft. BNN liet op zijn beurt weten dat dit complete onzin is. “Niemand ondertekent een contract.”

Dezelfde dag ontving weblog Glamorama een mail van een zekere Kevin, een jongen die ook op date zou gaan met dezelfde Denise. Hij mailde dat hij door een castingbureau was benaderd voor een date en dat hij er zelfs een vergoeding voor zou krijgen. De mail die het blog gisteren op haar website plaatste zou daarvan het bewijs moeten zijn.

Op de vraag of al deze beweringen kloppen zei een woordvoerder van BNN meerdere keren ‘teleurgesteld’ te zijn dat de integriteit van dit programma in twijfel wordt getrokken. Niets, maar dan ook niets zou in scène worden gezet – en de mensen die op date gaan acteren niet, maar zijn oprecht geïnteresseerd in de kandidaten. Peter Lubbers, algemeen directeur van Zodiak Nederland (de productiemaatschappij van het programma), wil dan ook graag alle misverstanden uit de weg ruimen. Tegenover ons verklaart hij hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Meneer Lubbers, voor eens en voor altijd: huren jullie acteurs in voor The Undateables of niet?
“Absoluut niet. Ik vind het ook heel vervelend dat die schijn is gewekt. Ik snap alleen wel dat het is gebeurd. Achteraf hadden we in het programma moeten benoemen dat Ricardo in het dagelijks leven acteur is, want we hebben niets te verbergen. Het gaat om de intenties van de deelnemers en die intenties zijn oprecht. We staan dus nog steeds achter Ricardo’s deelname aan het programma.”

En wat klopt er van het verhaal van Kevin, dat hij benaderd zou zijn voor een date in plaats van dat hij zichzelf opgegeven zou hebben?
“Voor het programma The Undateables benaderen wij potentiële dates via
vele kanalen. We flyeren, bellen sportclubs, gaan langs bij hobbyclubs, zijn te vinden op open dagen en ga zo maar door. Alles om een geschikte partner te vinden voor de kandidaten van ons programma. Dit alles doen we in nauwe samenwerking met onze datingcoaches. In die zin benaderen wij dus mensen. Vervolgens is het altijd afwachten wie zich daadwerkelijk opgeeft voor het programma en dan begint ons ‘screeningsproces’ waarbij we gaan kijken wat voor persoon het is die zich opgeeft, wat zijn/haar interesses zijn, relatiegeschiedenis, wat de intenties zijn, enzovoort. Als we van beide kanten een goed gevoel hebben stellen we de date pas voor aan de kandidaat. Ik wil hier uitdrukkelijk bij vermelden dat we nooit iemand betaald hebben om op date te gaan, of dat er op wat voor manier dan ook iets anders tegenover zou hebben gestaan.”

Volgens een mail van een van jullie medewerksters heeft date Kevin €50,- overhandigd gekregen op zijn date met Denise. Waar was dat geld dan voor?
“Dat mailtje is verzonnen. Ik stuur je hierbij de originele mail die we aan Kevin hebben verstuurd, daaruit kun je je eigen conclusies wel trekken denk ik. Het geld dat we aan hem hebben overhandigd is voor de boodschappen en de reiskosten. Niets anders dan een onkostenvergoeding dus.”

En voor de volledigheid: dat wurgcontract waarover Ricardo sprak is ook verzonnen?
“We laten niemand een contract ondertekenen. Enkel een quitclaim waarmee deelnemers toestemming geven voor het uitzenden van de beelden, dat is heel gebruikelijk. Niet meer, niet minder. Ik vind het jammer dat er onrust is ontstaan over dit programma. We maken The Undateables namelijk met erg veel zorg en integriteit. Ik hoop dan ook dat we het verkeerde beeld dat wellicht over het programma is ontstaan op deze manier weer recht kunnen zetten.”

The Undateables is elke woensdagavond te zien op NPO 3, 21:10 uur.

Onderwerpen