Spring naar de content

Verontrustend: Jeroen Pauw krijgt voetbaltrainers-behandeling

Wie de voetbalwereld een beetje volgt weet: op het moment dat de clubleiding zegt ‘dat ze het volste vertrouwen in de trainer heeft’ en ‘dat we hem niet voor de korte termijn hebben gehaald’ staat zijn positie ter discussie. Zijn dagen zijn geteld als hij niet snel een paar klinkende overwinningen boekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Dat is precies de behandeling die Jeroen Pauw vandaag van NPO-directeur Frans Klein krijgt. Pauw begon twee weken geleden met zijn gelijknamige talkshow, de opvolger van Pauw & Witteman. Sinds de komst van Humberto Tan, die vorig seizoen met succes RTL Late Night lanceerde bij RTL 4, worden de twee late-avondpraatprogramma’s als net een sportwedstrijd met elkaar vergeleken. Wie levert de beste kwaliteit, maar zeker ook: wie scoort de meeste kijkers? Nieuwkomer Tan wist die strijd in de loop van het voorbije seizoen in zijn voordeel te beslechten, en dus waren de verwachtingen hooggespannen rondom de nieuwe Pauw-show.

Hoewel Pauw een programma bij de publieken maakt, en daar de kijkcijfers geacht worden minder belangrijk te zijn, moest Knevel en Van den Brink – die andere latenighttalkshow – eerder wél het veld ruimen wegens te lage kijkcijfers. “We willen wel relevant zijn op dat tijdstip; de NPO wil een substantieel deel van de samenleving bereiken. Dan is 500.000 inderdaad te mager,” lichtte Klein dat besluit onlangs toe.

Afgelopen woensdag zakte Pauw onder die kritische grens van 500.000 kijkers, maar in plaats van de naamgever in alle rust zijn show te laten opbouwen en een mediastilte in te lassen, reageerde Klein in het AD als een ware voetbalbestuurder: de NPO heeft vertrouwen in het programma en ziet geen reden de talkshow eerder van de buis te halen. “De afspraak was in elk geval tot juni 2015. Ik zie geen reden dit niet uit te voeren.”

Zelfs het in de voetballerij salonfahige begrip ‘vorm’ komt eraan te pas:
Pauw is net twee weken bezig. We moeten de makers in de gelegenheid stellen om de juiste vorm te vinden.”

Die gelegenheid krijgt Jeroen Pauw in ieder geval tot het einde van het jaar. Daarna mag Eva Jinek namelijk twee maanden een talkshow maken op de late avond van NPO 1. Jinek is een leerling van Pauw, maar liep ook al een dagje mee met Tan. Wat als zij wel scoort?

Jeroen zij gewaarschuwd, of zoals ze in de voetbalwereld zeggen: haalt Pauw de Kerst?