Spring naar de content

Waarom Pauw geen succes is: het zijn de vrouwen

Het wil maar niet lukken met Pauw, de nieuwe talkshow van Jeroen Pauw zonder Paul Witteman. Hoe dat komt? Het ligt aan de vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De kijkcijfers van Pauw schommelen rond de 500.000. De cijfers zijn zo laag dat er onrust is ontstaan in Hilversum; ze zijn bij lange na niet genoeg om het bestaan van het programma te rechtvaardigen. Het gevolg van de slechte cijfers tot nu toe: Pauw krijgt de voetbaltrainers-behandeling van de NPO. En dat is niet best.

Gisteren haalde de VARA-talkshow 504.000 kijkers en de concurrent op RTL 4 bijna 1,5 miljoen. Drie keer zoveel dus. Een absolute vernedering. Hoe komt het toch dat Humberto Tan met RTL Late Night wél zo’n enorm succes is? Het antwoord: het ligt aan de vrouwen. Voor een deel in ieder geval.

Volgens onderzoek van de Stichting KijkcijferOnderzoek (SKO) blijkt dat vrouwen liever naar Tan kijken dan naar Pauw. Pauw trekt in meerderheid mannen (51,3 procent), RTL Late Night bereikt vooral vrouwen (59 procent). Waarom? Dat zegt het onderzoek niet, maar het zou heel goed iets te maken kunnen hebben met Pauws niet bepaald feministische opmerkingen vlak voor zijn nieuwe programma begon.

Pauw zei in een interview in augustus dat vrouwen feitelijk “niks betekenen” in onze samenleving. De kritiek van vrouwen én mannen op Pauw was niet mals. Misschien was het interview bedoeld als publiciteitsstunt om veel aandacht te trekken voor zijn nieuwe show. Als dat zo is, dan kunnen we nu wel stellen dat die nu terugkomt als een boemerang. De vrouwen hebben even helemaal geen trek meer in Pauw.