Spring naar de content

Ook het nieuwe album van U2 ongewild in uw iTunes? Zo wist u het weer

Met veel tamtam onthulde Apple vorige week de langverwachte iPhone 6. Om dat maar gelijk goed te doen, kreeg iedereen met iTunes gratis het nieuwe album van supergroep U2. Maar daar was niet iedereen even blij mee. Apple heeft nu een tool gelanceerd, waarmee het album weer kan worden gewist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Of u het nu wilde of niet, het nieuwe album van U2 stond vorige week ineens ongevraagd bij alle Apple-klanten in hun iTunes-bibliotheek. Het werd automatisch toegevoegd, wanneer het blokje ‘automatisch downloaden’ stond aangevinkt. Daar was niet iedereen over te spreken. Los van het feit of je het een goed album vindt, vonden veel mensen dat het album hen opgedrongen werd. Men was er niet van gediend. Ook zou het bedrijf in ieder geval in Europa de cookiewet overtreden hebben. Daarnaast was Songs of Innocence ook veel moeilijker te verwijderen dan reguliere albums.

u2640

Na de storm van negatieve kritiek heeft Apple besloten zijn klanten toch maar een handje te helpen met het verwijderen van het album. Het bedrijf heeft een speciale pagina gebouwd, waar het album met een simpele klik te verwijderen is. Het is dan helemaal verdwenen uit je iTunes-bibliotheek en dus ook van je iPhone. Het album is dan ook echt weg. “Wanneer het album is verwijderd van uw account, zal het niet langer beschikbaar zijn om opnieuw te downloaden ook niet als aankoop uit het verleden,” waarschuwt Apple op de site.

Nu is dat op zich ook weer niet erg, want Songs of Innocence is gewoon weer opnieuw te downloaden. Dat kan tot 13 oktober nog gratis, daarna moet er betaald worden voor het album. Voor Apple was het avontuur met U2 een belangrijke aangelegenheid. Het bedrijf zou ruim honderd miljoen euro hebben betaald voor de deal met de band.