Spring naar de content

Mark Rutte: ‘Samsom speelt geen politieke spelletjes. Dat kan ie niet eens’

Politici spelen spelletjes. Soms gebeurt het subtiel, soms ronduit smerig. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven. De succesvolle Deense serie Borgen en de Amerikaanse hitserie House of Cards zijn natuurlijk ergens op geïnspireerd. Iedereen doet mee. Iedereen, behalve Diederik Samsom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Althans, als we Mark Rutte moeten geloven. In een uitgebreid interview, op de ochtend na Prinsjesdag in de Volkskrant, is de Nederlandse premier nogal stellig. Op de uitspraak van de interviewer dat Rutte moet samenwerken met ‘een coalitiepartner die bijna bezwijkt onder het regeren’, reageert de premier als volgt:

“Laat ik zeggen wat ik zie. De PvdA is een ontzettend betrouwbare partij. Samsom speelt geen politieke spelletjes. Dat kan ie niet eens. Hij heeft het één keer geprobeerd. Toen kwam ie aanlopen met zo’n blik… hij had ook een bord mee kunnen nemen met daarop heel groot: spelletje. Ik zei: hé, Diederik, jij komt een spelletje spelen.”

“Hij kan dat dus niet”, benadrukt Rutte nogmaals. Volgens de regeringsleider is er “totale transparantie” in de relatie tussen VVD en PvdA, en wordt laatstgenoemde “zeer stabiel” geleid. Ook zegt de premier te verwachten dat de steun voor de PvdA weer zal aantrekken.

De uitspraak van Rutte is opmerkelijk, want hij geeft indirect een brevet van onvermogen af richting PvdA-leider Samsom. Als je geen spelletjes kunt spelen zul je het spelletje in de politieke arena altijd verliezen. De vraag rest derhalve wat Rutte met zijn uitspraken hoopt te bereiken. Wil hij Samson en diens PvdA daadwerkelijk een hart onder de riem steken? Dat zou natuurlijk kunnen. De partij staat er in de peilingen dramatisch voor, dus een (zij het ietwat onhandig geformuleerd) woordje van steun is misschien gewoon goedbedoeld.

Aan de andere kant heeft het ook iets vreemds, dat de premier het zo opneemt voor Samsom. Zou het misschien kunnen dat Rutte – in tegenstelling tot zijn coalitiepartner – een politiek spelletje speelt?